Hírek

Makk Károly új filmet akart volna rendezni

A 92 évesen elhunyt Makk Károly filmrendezőről olyan művészek emlékeztek meg, mint Koltai Lajos, Cserhalmi György, Szirtes Ági, Jordán Tamás.

Makk Károly „tűzzel telve ment el”, éppen azon gondolkodott, hogy új filmet kellene forgatni – árulta el Koltai Lajos.

Makk Károly néhány hete beszélt neki a terveiről. Nyaralójában egy kupac papír közt bukkant egy nagyszerű forgatókönyvre, „ezzel kezdett el foglalkozni, ennek tüzében égett most” – fogalmazott a filmrendező, operatőr.

Koltai Lajos nagy formátumú, vállalkozó kedvű emberként jellemezte egykori tanárát, aki merte vállalni a kockázatot, próbált újítani. Életszeretettel teli figura volt, „aki nem csak egyszerűen imádta az életet: kevesen értenek hozzá, hogyan kell igazán jól élni, de ő tudta” – méltatta őt.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1965 és 1970 között Makk Károly is tanította Koltai Lajost. „Elképesztő filmjeiből ismertük meg, amit ő tudott. Rengeteg fantasztikus filmet csinált, nemcsak az induló alkotások, a Liliomfi volt ilyen. A Szerelem, a Megszállottak is nagy erejű művek” – fogalmazott.

Szerelem

„Amikor elkezdett egy filmet, mindig azt mondta: az ember feltűri az inge ujját és nekiáll. Csak neki kell állni a következő feladatnak, bármi legyen is az, az ember megcsinálja” – emlékezett vissza Koltai Lajos.

„Valami rendkívüli dolog, egy világ ment el megint” – emlékezett Makk Károly  több filmjében is szereplő Cserhalmi György színművész.

Nagyon megrázta, a „székhez szegezte” a Makk Károly halálhíre. „Hála istennek sokat dolgoztunk együtt” – idézte fel a színművész, hozzátéve: „Valami rendkívüli dolog, egy világ ment el megint… azt érzem, amit Bacsó Péter vagy Jancsó Miklós halálánál éreztem”.

„A világnak egy olyan pótolhatatlan része ment el, amit csak ő tudott” – méltatta Makk Károly művészetét.

Cserhalmi György Makk Károllyal közös filmjeik közül az elsőt idézte fel. A Hunyady Sándor elbeszélése, Örkény István és Bacsó Péter forgatókönyve alapján készült, Egy erkölcsös éjszaka című filmdráma szerepelt az 1978-as cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában.

Liliomfi

„Ez egy olyan mozi, amelyet a mai napig is bármikor, bárhol a világon meg lehet nézni” – szólt első közös munkájukról.

„Aki valaha látott tőle egy filmet, az pontosan tudja, mekkora veszteség érte a magyar filmet… rettenetes nagy veszteség” – emlékezett Makk Károlyra Cserhalmi György.

 

„Csodálatos ember volt, csodálatos művész, halála nagyon nagy veszteség. Számomra olyan, mintha apám most másodszor is meghalt volna.” – mondta a Kossuth-díjas színésznő.

„Nem tudom dicsérni őt, mert méltatlan lenne”.

Kitért arra is, hogy apja, Szirtes Ádám és Makk Károly nagyon jó munkakapcsolatban voltak. Az akkor még segédrendező, „fullajtár” Makk Károly szervezte be apját próbafelvételre a Talpalatnyi föld című filmhez, amelynek végül megkapta a főszerepét.

Megszállottak

„Nekem is volt szerencsém vele dolgozni, először még főiskolásként. Az első komoly szerepemet az általa rendezett Egy erkölcsös éjszakában játszottam, a cselédlányét. Később is volt szerencsém együtt dolgozni vele” – emlékezett Szirtes Ági, akit Makk Károly 2015-ben fel is köszöntött a színésznő 60. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Katona József Színházban.

„Makk Károly rendkívül színes, érdekes és fontos személyisége volt a magyar kultúrának, kiváló világlátással és utolérhetetlen humorral” – emlékezett vissza Jordán Tamás színész, rendező.

„Az utóbbi néhány évben szoros barátság fűzött hozzá, sokszor találkoztunk, és annyira a bizalmába, barátságába fogadott, hogy a 90. születésnapi ünnepségét a Müpában velem rendeztette meg. Akkor végigvettük az egész életpályáját”.

A 2015-ös előadáson ismert színészek, zenészek meghatározó pillanatokat ragadtak ki Makk Károly életéből, és zenével, verssel, személyes történetekkel, bejátszásokkal idézték meg csaknem hét évtizedes munkásságát.

Jordán Tamás megrendülten emlékezett vissza Makk Károly Szeretni kell című lebilincselő és megragadó életrajzi könyvére is, amelyet „nagyon élvezetes olvasmánynak” nevezett. A kötet a filmrendező 90. születésnapjának tiszteletére jelent meg.

 

Podcast

Hirdetés

Hirdetés