Hírek

Már az 5. évaddal véget ér a The Crown; megvan, ki játssza majd II. Erzsébet királynőt

Az eredetileg 6 évadosra tervezett The Crown Netflix sorozat már az 5. évaddal véget fog érni – írja az IndieWire.

A többszörös Grammy- és Emmy-díjas sorozat II. Erzsébet brit királynő életét mutatja be egészen onnan, hogy apja, VI. György halálával rászáll a trón. A sorozat pedig nemcsak szakmai elismerésekben bővelkedik, hiszen a Netflix kiválóan összetett alkotása nézők millióit is elvarázsolta az elmúlt évek során.

A mai filmes világ egyes példáival ellentétben a The Crown ráadásul az első két évadot követően gyakorlatilag teljesen lecserélte a szereplőgárdát, hogy reálisan mutassa az idő múlását. Míg a kezdetekben Claire Foy bújt II. Erzsébet bőrébe, addig a tavaly megjelenő 3. évad már Olivia Colmant köszöntötte a szerepben. Nem mellesleg mindkét színésznőnek Grammy-díjat ért a munkája.

Az idén érkező új, azaz 4. évad még szintén Colman segítségével hívja életre a királynőt, míg az 5., a friss hírek alapján befejező széria Imelda Stauntont ülteti a trónra. Az angol színésznő sokaknak a Harry Potter-filmekből ismerős, hiszen ő játszotta Dolores Umbridge-ot, de olyan alkotásokban is láthattuk őt, mint a Paddington vagy a Demóna-filmek, illetve egyik legfrissebb szereplése a 2019-es Downton Abbey-ben volt.

És hogy mire fel a nagy változtatás a sorozat évadainak számát illetően? A sorozat kreátora, Peter Morgan szerint a mű egyszerűen gyorsabban eljutott addig a korig, amit már túlságosan közelinek érez az alkotó. Morgan ugyan már jó ideje mondja, hogy a jelenkor eseményeit nem fogja kisképernyőre vinni, az mégis kissé meglepő, hogy egy egész évadtól elbúcsúzhatunk már most. A lépést mindenesetre mind a Netflix, mind a Sony támogatja, és valószínűleg maga a királyi család sem bánja, ha a közelmúlt történései nem kerülnek feldolgozásra.

Erzsébet el, a királynő jő – The Crown

Mindez persze nem feltétlen örömteli, és biztos, hogy rajongók tömege veszi majd zokon, hogy nem láthatja Meghan és Harry románcát. Arról nem is beszélve, hogy a sorozat olyan kényes témák feldolgozásába is bele kellene, hogy menjen, mint a Panama-iratok vagy az András herceg körüli botrányok. És hogy jó döntés-e vagy sem ezeket békén hagyni, mindenki döntse el maga.

Az biztos tehát, hogy a The Crown 4. évada idén érkezik Olivia Colmannel, míg az 5., utolsó évadban Imelda Staunton tündököl majd II. Erzsébet királynő szerepében.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.