Hírek

Már félig kész Gauder Áron egészestés animációs filmje

Félidejénél tart a Nyócker! című animációval berobbant Gauder Áron legújabb filmjének gyártása. A Minden a rokonom bemutatója jövő év elejére várható.

A kézzel rajzolt animációs film alapja egy indián teremtéstörténet. Egy állatokkal benépesített, folyton alakuló mitikus világban az első teremtmények keresik a helyüket. A Minden a rokonom történetében jelen és múlt összekapcsolódik: a napjainkban játszódó jelenetekben az olajvezetékek lefektetése ellen küzdenek az otthonukat féltő őslakos indiánok. A szülőföldjük megtartásáért békés harcukat vívó nép vezetője meséli el az ősi mítoszt, ami új nézőpontból mutatja meg a sorsára váró törzs helyzetét és útmutatóul szolgál. 

A filmben megjelenített teremtésmítosz mágikus világa a múltat hívja segítségül a jelen megértésére. A Minden a rokonom története rávilágít, hogy az összes élőlény a rokonunk, együtt, harmóniában kell élnünk ezen a bolygón.

A Nyócker! című filmjéért számos rangos trófeával, köztük az Annecy fődíjjal kitüntetett Gauder Áron elmondta, hogy „az indiánok gazdag kultúrájának még vannak felfedezetlen kincsei, amelyeket érdemes megmutatni az embereknek. Ezek közül dolgozunk most fel egy csodálatos történetet.” A rendező azt is elárulta, hogy a filmet a síksági indián kultúra ihlette, hiszen gyerekkorában, amikor Batman még sehol sem volt, akkor minden fiú indián vagy cowboy akart lenni, és akkor még Gojkó Mitic filmekből és Karl May regényeiből ismerték a vadnyugatot. „Kora gyerekkorom óta szeretek a természetben lenni, mert megunhatatlan élmények forrása. Távol a város zajától lassan kialakul az emberben egy mély tisztelet, és csodálat az élet minden formája iránt. Az erdőben sátorozni, állatok nyomát követni, íjat készíteni jobb, mint a mobilon lógni. A sápadtarcúak lassan teljesen kirekesztik magukat ebből a csodából, és helyette a virtuális világba menekülnek, önként sétálva be a mátrixba.” – mesélte, kiemelve, hogy „ebben a teremtéstörténetben az állatok és növények egyenrangúak az emberrel, és az indiánok pontosan értik, amit mi még csak most pedzegetünk, hogy a föld él, és minden élőlénynek ugyanannyi joga van itt lenni, mint nekünk.” 

Az alkotó szerint a film legnagyobb vállalása, hogy kiutat kínáljon, ami visszavezet bennünket az élet csodájába. „A Minden a rokonom nem pusztán egy eddig sosem hallott teremtéstörténet, hanem a sokszínűség és a fenntarthatóság megőrzése kapcsán mindannyiunkat érintő kérdésekhez ad kapaszkodót az indiánok fantasztikus tudásán és bölcsességén keresztül. A földünk maga a paradicsom, amit lassan tönkre teszünk, ha ezt megértjük, együtt még megmenthetjük.” – nyilatkozta a rendező. 

A Minden a rokonom forgatókönyvét Gauder Áron Bereményi Gézával közösen írta, az animációs rendező Baumgartner Zsolt.  A producer Temple Réka, a gyártó a Cinemon Entertainment. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő egészestés animáció tervezett mozibemutatója 2023 eleje.  

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com