Hírek

Március közepén indul a 12. Frankofón Filmnapok

frankofón filmnapok

Március 17-27. között 23 kortárs frankofón – francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai – alkotást nézhet meg a hazai közönség a 12. Frankofón Filmnapokon. Ráadásul igazi sztárparádéra készülhetünk: Catherine Deneuve és lánya, Chiara Mastroianni, Gérard Depardieu, Sophie Marceau, Audrey Tautou, Charlotte Rampling, Béatrice Dalle, Virginie Efira, Xavier Dolan, André Dussollier és a nemrégiben elhunyt Gaspard Ulliel – hogy csak a legnagyobbakat említsük –, mind láthatóak lesznek a filmnapokon.

A Francia Intézet szervezésében a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 23 friss frankofón alkotást nézhet meg a magyar közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A Velencei, a Cannes-i és a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjából, valamint

Franciaország legrangosabb filmművészeti díja, a César jelöltjei és nyertesei közül több film is szerepel a kínálatban.

Március 17-én, csütörtökön 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban François Ozon legújabb alkotása, a tavaly Cannes-ban debütált Minden rendben ment nyitja majd a 12. Frankofón Filmnapokat. Amikor a 85 éves André (André Dussollier) agyvérzés következtében kórházba kerül, a lánya, Emmanuelle (Sophie Marceau) azonnal hozzá siet. Az apa megrázó kéréssel fordul a lányához: segítséget kér a méltó lezáráshoz.

Szintén a Cannes-i versenyprogramban szerepelt az Elemi ösztön rendezője, Paul Verhoeven valós történeten alapuló romantikus történelmi drámája, a Benedetta, Virginie Efirával, Charlotte Ramplinggal és Lambert Wilsonnal a főszerepben. Az erotikával átszőtt filmben az ifjú Benedetta már egészen fiatal kora óta csodatévő hírében áll. Mikor bevonul a pesciai kolostorba, jelenléte alaposan felkavarja a közösség életét.

Benedetta

Szintén Virginie Efira főszereplésével érkezik az Elég a hülyékből című vígjáték, amely a tavalyi Césaron a legjobb filmalkotás díját is elnyerte. Amikor a 43 éves Suze Trappet megtudja, hogy a betegsége bizony nem vicc, úgy dönt, megkeresi a gyerekét, akit 15 évesen szült, és akiről akkor kénytelen volt lemondani. A hivatali útvesztőkben a véletlen társakat is sodor mellé: egy ötvenes, totál kiégett pasast és egy vak, de roppant motivált levéltárost. Így, hármasban vágnak neki a nyomozásnak, amely a lehetetlennél is lehetetlenebb kalandokat tartogat számukra.

A 2021-es Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt a világpremierje a 15 César-jelölést kapott Elveszett illúziók című történelmi drámának. A 19. századi Franciaországban az ifjú Lucien költői babérokra pályázik. Nagy reményekkel veti bele magát a nagybetűs életbe, a vidéki unalomból Párizs forgatagába, ahol csakhamar a csillogó kulisszák mögé is belát. Egy olyan világba, ahol minden eladó: az irodalom, a sajtó, a politika, a szerelem, a becsület, a lélek.

Honoré de Balzac azonos című regényének legújabb filmváltozata modern adaptáció, mely döbbenetes áthallásokat kínál a ma nézői számára,

miközben olyan színészeket láthatunk a filmvásznon, mint az ígéretes tehetségű Benjamin Voisin, vagy Xavier Dolan és Gérard Depardieu.

12. frankofón filmnapok
Elveszett illúziók

Megrázó erejű alkotás A fiunk élete címűtunéziai dráma,melyben Farès és Meriem tízéves fiukkal, Azizzal a jól szituált, modern arab családot testesítik meg. Vidáman kocsikáznak Tunézia déli vidékein, amikor megtámadja őket egy terroristasejt, és Azizt meglövik. A film a 2019-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Interfilm-díjat, Sami Boujila pedig a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el.

A 12. Frankofón Filmnapokon a francia filmek mellett szerepel egy-egy belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai alkotás is,

és az esemény műfajilag is sokszínűnek ígérkezik. Történelmi filmek, drámák, vígjátékok, horrorfilmek, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm gazdagítja a programot. Utóbbiak közül az elektronikus zene egykori úttörőjének harmincéves pályafutását bemutató Laurent Garnier: off the record azt is ábrázolja, hogy a mára ikonná vált DJ hogyan járult hozzá a társadalom átalakulásához is.

További információk az esemény Facebook-oldalán olvashatók.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com