Hírek

Márciustól forog Ron Howard filmje a thaiföldi barlangban rekedt gyerekekről

Még májusban érkezett a hír, hogy az Oscar-díjas Ron Howard is filmet rendez a 2018-as év leghíresebb mentőakciójáról, most pedig az is kiderült, hogy hol és mikor indul meg a forgatás – írja a Deadline.

2018 júniusa végén egy thai focicsapat 12 tagja és edzője bő két hétig egy barlangban rekedt a heves esőzések miatt. A Tham Luang-barlangi mentőakciónak részletes híradása lengte be abban a 18 napban a sajtó szinte minden orgánumát: a kivételesen nehéz búvárokat bevető mentés során egy búvár életét is vesztette. Rajta kívül azonban nem volt más halálos áldozata a történetnek.

A sztori azonban annyira beleivódott a köztudatba, hogy nem jött meglepetésként, amikor Hollywood is szemet vetett rá. A rendezői székbe pedig egy igazi veterán került.

A Thirteen Lives, azaz Tizenhárom élet című projekt Ron Howard keze közül kerül majd ki, akitől éppen nemrég érkezett a Netflix egyik legnagyobb idei dobásának beharangozott Vidéki ballada az amerikai álomról. És noha a film korántsem aratott sikert a kritikusok körében, nem szabad elfelejteni, hogy Howard olyan korábbi alkotásokat hozott el nekünk, mint az Apollo-13, a Frost/Nixon, a Hajsza a győzelemért vagy a két Oscar-díjat is érő Egy csodálatos elme.

A thai barlangban rekedt gyermekek történetét ráadásul Charles Croughwell kaszkadőrrel együtt készíti majd el, aki közel 150 alkotáson dolgozott már korábban és akinek szakmai rálátása biztosan sokat dob majd a filmen. Hiszen hiába látjuk előre, hogy milyen szép drámai és lélektani vonalakon indulhat majd el Howard, a mentőakciót feldolgozó képsoroknál elengedhetetlen lesz, hogy hitelesen meséljék el a búvárok munkáját.

A Thirteen Lives forgatókönyvét pedig az a William Nicholson írja majd, akitől A nyomorultak, a Gladiátor és az Elizabeth: Az aranykor is érkezett. Az MGM tehát komoly gárdát rakott össze a projekthez.

A film forgatási munkálatai már 2021 márciusában megkezdődnek majd, a helyszín pedig Ausztrália lesz, ahonnan egyébként két éve számtalan önkéntes utazott Thaiföldre, hogy segítse a szóban forgó mentést.

Noha egyelőre premierdátumról nem beszélhetünk, ha tényleg elindulnak a munkálatok tavasz elején, a film 2022-re már a mozikba is kerülhet.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés