Hírek

Mária skót királynőről készült film érkezik hamarosan

Idehaza Mária skót királynő címmel érkezik hamarosan a Mary, Queen of Scots című filmdráma, melyről már képek is érkeztek.


Hirdetés

Mária, V. Jakab skót király leánya Franciaországban nőtt fel, majd II. Ferenc hitvese lett. Férje halála után visszatért Skóciába, ahol a katolikus vallása miatt a protestánsok állandó támadásának lett kitéve, és a skót főurak egy köre késznek mutatkozott a Mária-ellenes összeesküvésre. A skót polgárháború kitörését követően Mária Angliába menekült és unokatestvérétől, I. Erzsébettől kért segítséget, egyúttal menedéket. A királynő azonban nemcsak hogy megtagadta a segítségét, de szigorú őrizet alatt tartotta őt, mivel jogos követelést támaszthatott a trónra. A nagyon vonzó Mária potenciálisan veszélyes volt a magányos, protestáns Erzsébettel szemben. Mária igyekezett a szigorú fogságból kiszabadulni, s ennek érdekében két évtized alatt a legkülönfélébb – sikertelen – udvari összeesküvésekben vett részt. Egy titkos levele, amelyben elfogadta az Erzsébet meggyilkolásával végződő tervet, Erzsébet tudomására jutott, s ennek következményeként Máriát elítélték és 1587 telén, fogsága színhelyén, háromszáz meghívott vendég jelenlétében lefejezték.

Stuart Mária története legalább annyira izgalmas, mint rejtélyes, nem csoda hát, ha már a filmkészítés korai korszakában is felfigyeltek rá a filmrendezők. A legkorábbi egy 1895-ben készült kisfilm, mely a skót királynő kivégzését mutatja be. Valószínűleg ez volt az első film, melyben hivatásos színészek játsszák el Mária szerepét.

Az alábbi linken meg is tekinthetitek Stuart Mária lefejezésének jelenetét.

Mária, a skótok királynője címmel Charles Jarrott rendezett belőle filmdrámát 1972-ben. A parádés szereposztás szerint Vanessa Redgrave alakította Máriát, Glenda Jackson I. Erzsébet királynőt, míg Timothy Dalton Henriket.

Reign címmel pedig 2012-ben a CBS TV Studio készített történelmi sorozatot, melyben a skót királynő fiatalkorát dolgozták fel.

A Mary, Queen of Scots című, idehaza is hamarosan bemutatásra kerülő filmdráma rendezője Josie Rourke, a valós történelmi esemény főszereplőit pedig Saoirse Ronan (I. Mária skót királynő) és Margot Robbie (I. Erzsébet angol királynő) keltik életre.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés