Hírek

Mária skót királynőről készült film érkezik hamarosan

Idehaza Mária skót királynő címmel érkezik hamarosan a Mary, Queen of Scots című filmdráma, melyről már képek is érkeztek.

Mária, V. Jakab skót király leánya Franciaországban nőtt fel, majd II. Ferenc hitvese lett. Férje halála után visszatért Skóciába, ahol a katolikus vallása miatt a protestánsok állandó támadásának lett kitéve, és a skót főurak egy köre késznek mutatkozott a Mária-ellenes összeesküvésre. A skót polgárháború kitörését követően Mária Angliába menekült és unokatestvérétől, I. Erzsébettől kért segítséget, egyúttal menedéket. A királynő azonban nemcsak hogy megtagadta a segítségét, de szigorú őrizet alatt tartotta őt, mivel jogos követelést támaszthatott a trónra. A nagyon vonzó Mária potenciálisan veszélyes volt a magányos, protestáns Erzsébettel szemben. Mária igyekezett a szigorú fogságból kiszabadulni, s ennek érdekében két évtized alatt a legkülönfélébb – sikertelen – udvari összeesküvésekben vett részt. Egy titkos levele, amelyben elfogadta az Erzsébet meggyilkolásával végződő tervet, Erzsébet tudomására jutott, s ennek következményeként Máriát elítélték és 1587 telén, fogsága színhelyén, háromszáz meghívott vendég jelenlétében lefejezték.

Stuart Mária története legalább annyira izgalmas, mint rejtélyes, nem csoda hát, ha már a filmkészítés korai korszakában is felfigyeltek rá a filmrendezők. A legkorábbi egy 1895-ben készült kisfilm, mely a skót királynő kivégzését mutatja be. Valószínűleg ez volt az első film, melyben hivatásos színészek játsszák el Mária szerepét.

Az alábbi linken meg is tekinthetitek Stuart Mária lefejezésének jelenetét.

Mária, a skótok királynője címmel Charles Jarrott rendezett belőle filmdrámát 1972-ben. A parádés szereposztás szerint Vanessa Redgrave alakította Máriát, Glenda Jackson I. Erzsébet királynőt, míg Timothy Dalton Henriket.

Reign címmel pedig 2012-ben a CBS TV Studio készített történelmi sorozatot, melyben a skót királynő fiatalkorát dolgozták fel.

A Mary, Queen of Scots című, idehaza is hamarosan bemutatásra kerülő filmdráma rendezője Josie Rourke, a valós történelmi esemény főszereplőit pedig Saoirse Ronan (I. Mária skót királynő) és Margot Robbie (I. Erzsébet angol királynő) keltik életre.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com