Hírek

Máris eldőlt a legjobb idegennyelvű film Oscar sorsa?

Alfonso Cuarón: Roma

Mexikó a friss Arany Oroszlán-díjas Romát nevezi a kategóriában. Vajon sikerül lenyomnia Cuarónt Nemes Lászlónak?

Senki sem lepődött meg azon, hogy Mexikó a rendezőzseni, a kétszeres Oscar-díjas Alfonso Cuarón eddigi legszemélyesebb munkáját, a Romát nevezi a díjra. A Netflix produkciója jelenleg nem csupán a nem angol nyelvű alkotások között esélyes, de a korai Oscar-tippjáték szerint további kategóriák toronymagas várományosa is. Így a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb eredeti forgatókönyv, illetve további technikai kategóriák (Cuarón fényképezte is a filmet, nem is akárhogy) favoritjává vált a spanyol nyelv ellenére a velencei siker után.

Érdekesség, hogy a három Amigo néven emlegetett mexikói rendezőcsapat közül egyedül Cuarón nem rendezett olyan spanyol nyelvű produkciót, ami odaért volna a legjobb idegennyelvű Oscar jelöltjei közé. Mexikói munkái közül az Anyádat is! eredeti forgatókönyvéért szerzett csak jelölést. Vele szemben az ötszörös Oscar-díjas Alejandro González Iñárritu kétszer (Korcs szerelmek, Biutiful), a kétszeres Oscar-díjas Guillermo del Toro pedig egyszer (A faun labirintusa) szerzett jelölést Mexikónak. A tömérdek tehetség ellenére Mexikó még nem szerzett díjat ebben a kategóriában, a Romával a közép-amerikai nemzet a hetedik jelölését szerezheti meg.

Alfonso Cuarón, a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díjasa
Cuarón és az Arany Oroszlán

Cuarónnal több Oscar-díjas rendező is farkasszemet nézhet. Nemes László Napszálltája a magyar nevezett, míg a lengyelek a Cannes-ban legjobb rendezőnek választott Pawel Pawlikowski Hidegháború című munkáját nevezik. A két kelet-európai szerző két egymás utáni évben hódította el a díjat a legjobb idegennyelvű filmért. Korábbi díjazott továbbá Florian Henckel von Donnersmarck, aki a német nevezett Werk ohne Authort rendezte, korábban pedig A mások élete című filmmel diadalmaskodott.

A lengyel Hidegháborút a jelöltek közé várják

A további nevezettek közül a japán Arany Pálma-díjas Bolti tolvajok, a dél-koreai Gyújtogatók, a török Vadkörtefa, az ukrán Dombass, a brit Nem vagyok boszorkány vagy belga Girl hívhatja ki Cuarónt.

A kategóriára történő nevezés október 1-én zárul le, addig be kell futnia a kategóriában hagyományosan jól teljesítő kanadai és dán nevezetteknek is.

Avatar

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya