Hírek

Marjane Satrapi épp Budapesten forgat

Fotó: moroccoworldnews.com.
Fotó: moroccoworldnews.com.

Marie Curie-ről forgat életrajzi filmet a Persepolis alkotója, Marjane Satrapi: a forgatás már elkezdődött Budapesten.

Egyik kedvenc képregényszerzőnk (és képregény-rendezőnk), a perzsa Marjane Satrapi éppen Budapesten forgatja új filmjét. Satrapi a huszadik század első felének híres fizikusáról, a Nobel-díjas Marie Curie-ről készít életrajzi filmet; a címe Radioactive – írja a Variety.

Életről, szerelemről, szenvedélyről, a tudományról és a halálról” szól a film – nyilatkozta Satrapi. – „Nem csak egy életrajz erről a kivételes nőről. Elmeséli a radioaktivitás történetét felfedezésétől napjainkig, a Curie házaspár humanista hozzáállását a felfedezésükhöz, mások cinizmusát, ahogy felhasználták, és hogy milyen hatással van ránk napjainkig” – mondta a rendező.

Radioactive főszereplője Rosamund Pike lesz (Holtodiglan). A filmet az Amazon Prime és a Studiocanal finanszírozza. Alapjául Lauren Redniss 2010-es képregénye, a Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout szolgál.

Kép a Persepolis című képregényből.
Kép a Persepolis című képregényből.

Marjane Satrapi nevét a Persepolis című képregény tette ismertté. A szerző iráni gyermekkorát, az elnyomás és a személyes szabadság ellentétét, a világ és hazája szembenállását dolgozta fel szeretetteljes, de de kíméletlen őszinteséggel, önmagát sem kímélve. A nyolc-tíz oldalas epizódokból összefüggő egész rajzolódik ki, Márzsi érése és fejlődése mögött az ország tragédiája – írtuk a nagyszerű képregényből (amely szerencsére szép magyar kiadást is kapott).

A műből Satrapi társrendezésében film is készült; a Persepolis idehaza az Anilogue fesztiválon mutatkozott be és nyerte el mindenki szívét.

Satrapi azóta több filmet is rendezett. „Varázslatos utazásokra csábító, titokzatos mese” – írtuk második filmjéről (Szilvás csirke), „különleges világlátása varázslatos hangulattal és mély tartalommal vegyül” – írtuk A hangok című harmadik filmjéről.

Az tehát nem is kifejezés, hogy izgatottak vagyunk budapesti forgatása miatt: már most nagyon várjuk a Radioactive premierjét.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com