Hírek

Mark Ruffalo is csatlakozik Emma Stone-hoz Yorgos Lanthimos új filmjében

Az már nem újdonság, hogy Yorgos Lanthimos új filmjében, a Poor Things-ben A kedvenc után ismét Emma Stone-nak adta a főszerepet, most viszont az is kiderült, hogy a színésznő mellé érkezik Mark Ruffalo.

Mary Shelley 1818-as, eredetileg igencsak gyönyörű és érzékeny alkotását, a Frankenstein, avagy a modern Prométheuszt már megannyian feldolgozták, a történet különböző aspektusaira helyezve a hangsúlyt. Bizonyos adaptációk az eredeti regény emberi oldalát domborították ki, míg sok filmfeldolgozás inkább horrorisztikus irányt vett az alapot felhasználva.

Az Egy szent szarvas meggyilkolását és A homárt is jegyző görög rendező legújabb filmje, amelyben A kedvenc után ismét Emma Stone-t rendezi, szintén egy Frankenstein-történet ihlette újragondolás lesz. Azért kell ilyen körülményesen fogalmazni, mert

nem egyszerűen egy újabb Frankenstein-adaptációról van szó, a rendező ugyanis egy olyan, 1992-es gótikus regényt vesz alapul filmjéhez, amely már eleve újragondolt verziója Shelley eredetijének.

A szóbanforgó könyv a XIX. században foglal helyet, és a híres skót író, Alasdair Gray könyve alapján készült. A regény egyszerre „vidám politikai allegória” és „elgondolkodtató párbaj a férfiak vágyai és a nők függetlensége között” – írja róla a Collider.

Ebben a történetben azonban nem Dr. Victor Frankenstein, és nem is az ő kreálmánya, a „szörny” kerül főszerepbe, hanem egy Bella Baxter nevű erotomániás, gyönyörű nő (őt alakítja majd Stone). Bella öngyilkosságot követ el, de egy rizikós és bizarr módszerrel egy sebész visszahozza az élők sorába – méghozzá a nő saját magzatának egyik agyféltekéjének beültetésével. Nem kérdés persze, hogy, akárcsak az eredeti történetben, ami ezután következik, nem a tervek szerint alakul:

a gyermeki agy átültetése miatt egy kisgyermek értelmi és érzelmi szintjén éled újjá.

Bellát nem sokkal később eljegyzi egy glasgow-i orvos, akit azonban a nő kloroformmal elkábít, hogy megszökjön tőle szeretőjével, egy rejtélyes jogásszal – vélhetően őt alakítja majd Mark Ruffalo.

A Poor Things forgatási munkálatai ez év végén kezdődnek, és ha minden a tervek szerint alakul, már akár 2022-ben láthatjuk is. Frankenstein ihlette történet, Yorgos Lanthimos, bizarr szerelmi szál, Emma Stone-Mark Ruffalo páros, mindez belehelyezve a viktoriánus korba… lesz miért várnunk a bemutatót.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.