Hírek

Martin Scorsese csatlakozott a Letterboxd-hoz

A mozi védőszentje, a Marvel legnagyobb rémálma és a Megfojtott virágok rendezője, Martin Scorsese frissen regisztrált a cinephilek és filmrajongók legnépszerűbb online közösségi oldalára.

Az idén 81. életévét betöltő legendás rendező a több mint 50 éves életműve és a klasszikus filmek felbecsülhetetlen restaurálási támogatójaként a filmtörténelem egyik legnagyobb élő és jelenleg is praktizáló alakja. Sajnos az utóbbi pár évben legtöbbször csak a Marvel és a jelenleg uralkodó képregényfilmes trendeket kritizáló kommentjeivel keltette fel a többség érdeklődését. Viszont az újonnan szerzett publicitás mindenképp a hasznára vált, mivel így időről-időre fel tudja hívni a nagyközönség figyelmét a mai káros trendekre és klasszikus mozi megmentésére.

Legújabb filmje, a Megfojtott virágok sajtókörútjaként a fiatalabb korosztályt is megragadva elkészítette saját Letterboxd profilját.

Az évről évre egyre népszerűbb közösségi oldal filmek naplózására, osztályozására, kritikák írására és online eszmecserékre nyújt teret a felhasználóknak. Scorsese nem tétlenkedett és rögtön 69 filmet naplózott, emellett pedig összeállított egy Companion Films nevű listát, amin régi klasszikus filmeket ajánl párosítva a saját munkáival.

„Szeretek különböző filmeket egy programba összeállítani. Double feature-ökön, klasszikus filmeket játszó mozik programján és kirakatszínházak avant-garde filmes estéin nőttem fel. Mindig tanulsz valamit, új megvilágításban látsz dolgokat, mert minden film egy eszmecsere minden más filmmel. Minél nagyobb a különbség a filmek között, annál jobb.” írta Scorsese a kísérőfilmes listája bevezetőjében.

A listán a Megfojtott virágok mellé olyan filmeket ajánl előtanulmánykánt, mint az 1949-es Az örökösnő, az 1948-as Véres Hold vagy az 1960-as Vad folyó. Emellett Scorsese minden korábbi filmjéhez is ajánl filmeket, amikkel garantáltan lekenyerezi a különleges mozik szerelmeseit. Továbbá saját The Film Foundaton nevű filmek restaurálásával, megőrzésével és terjesztésével foglalkozó alapítványának is szentelt egy listát, ezzel felhívva a figyelmet rengeteg elfeledett gyöngyszemre és klasszikusra.

A Megfojtott virágok október 19-től látható a magyar mozikban.

Sztepanov Márkó

Sztepanov Márkó a METU képalkotás szakán diplomázott 2023-ban, jelenleg televíziós műsorkészítő mesterképzést végez. Javíthatatlan mozifüggő, filmkészítéssel foglalkozik és filmrendezői ambíciókkal is rendelkezik. Mindenevő, de a horror és az akció műfajok a gyengéi és bármikor megvédi Michael Bay renoméját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com