Hírek

Martin Scorsese találkozott a pápával – neki is áll filmet készíteni Jézusról

Martin Scorsese Cannes után olaszországi körútra indult, ahol a hétvégén a Ferenc pápával való találkozása és az egyházfő felhívása után bejelentette, hogy filmet fog készíteni Jézusról.

A pápa művészekhez intézett felhívására az egyetlen általam ismert módon válaszoltam: egy Jézusról szóló film forgatókönyvének kitalálásával és megírásával” – jelentette be Scorsese május 27-én, szombaton a Vatikánban tartott római konferencián több beszámoló szerint is. „És most fogok hozzáfogni a megvalósításához” – tette hozzá a rendező, utalva arra, hogy ez lehet a következő filmje.

Ezen a szombaton, került sor a The Global Aesthetics of the Catholic Imagination [A katolikus képzelet globális esztétikája] című konferenciára, amelynek legfontosabb témái a költői képzelet és a katolikus inspiráció, illetve a művészet fontossága a hit és a világ megértésében voltak. Ferenc pápa a konferencián tartott beszédében arra kérte a művészeket, hogy legyenek „látó és álmodó szemek, a nyugtalanság hangjai és a képzelet formálói”, különösen Krisztus alakjának ábrázolásában. Ezen a napon a konferencia előtt Scorsese és felesége, Helen Morris találkozott Ferenc pápával egy rövid magánaudiencia keretében a Vatikánban.

A konferenciát a La Civiltà Cattolica című jezsuita kiadvány és a Georgetown Egyetem szervezte. Antonio Spadaro, a vallási folyóirat szerkesztője a kiadvány honlapján elmondta, hogy a konferencián folytatott beszélgetésük során Scorsese a filmjeire tett utalások és személyes anekdoták között váltakozva magyarázta el, hogy „mennyire megindította őt a Szentatya [művészek felé intézett] felhívása“.

Ami a filmes utalásokat illeti, a beszélgetés során Scorsese megemlítette, hogy csodálja Pier Paolo Pasolini Máté evangéliuma című filmjét.

Scorsese beszélt saját 1988-as Krisztus utolsó megkísértése című eposzának jelentőségéről is, valamint „Jézus alakjának kutatásában tett következő lépésről”, amelyet a jezsuita keresztények 17. századi Japánban történő üldözéséről szóló 2016-os Némaság című drámája reprezentál. Ezt a filmet 2016-ban mutatták be a Vatikánban, továbbá kötődik Ferenc pápához is, ugyanis ő az első jezsuita pápa, és köztudott, hogy abban a reményben lépett be a jezsuita rendbe, hogy misszionárius lesz Japánban.

Scorsese menedzsere, Rick Yorn nem reagált azonnal a rendező új, vallási projektjével kapcsolatos megkeresésre.

A rendező olaszországi turnéja során hétfőn a római Casa del Cinema filmszínházban vetítéseket tart filmjeiből, valamint a munkásságát inspiráló alkotásokból, kedden mesterkurzust tart a római Centro Sperimentale filmiskola diákjai számára, pénteken pedig Bolognában, ahol a Cineteca di Bologna, a filmarchívum vendége lesz, és ahol az Il Cinema Ritrovato nevű, a filmörökségnek szentelt fesztivált szervezi.

Nagy Márk

Nagy Márk az ELTE Távol-keleti nyelvek és kultúrák alapszakon végzett, majd tanulmányait Filmtudomány mesterképzés filmelmélet szakirányán folytatta. Specializációja a filmelmélet, az ázsiai filmek és az emberjogi dokumentumfilmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!