Hírek

Martin Scorsese ráerősített Marvel-kommentjeire

„A moziknak szintet kell lépniük.” – folytatta Martin Scorsese a Marvel-filmekkel kapcsolatos gondolatait.

Pár hete Martin Scorsese felrobbantotta az internetet. Ki gondolta volna, hogy az évtizedes filmográfiával, köztük a világ legjobb filmjei közül többel is büszkélkedő 76 éves rendező majd pont az Y és Z-generációk tyúkszemére lép rá. De bizony így történt, mert ha a szuperhősfilmekkel cicózik valaki, az bizony ellenérzéseket vált ki.

Scorsese-t mikor megkérdezték, mit gondol a Marvel-filmekről, azt nyilatkozta, hogy azok „nem filmek”, inkább vidámparki látványosságok. Ahogy várható volt, sokan nekimentek virtuálisan a rendezőnek, aki most a The Irishman című filmjével van sajtókörúton. A témát tovább feszegették újságírók is, akiknek Scorsese a következőket nyilatkozta:

„Nem kéne, hogy elfoglalják a mozikat. Szükségünk van arra, hogy visszatérjünk a történetalapú filmekhez.”

A rendező kifejezetten a moziknál látja a problémát, amik inkább élményalapú, vidámparkszerű létesítmények, de szerinte aggályos, hogy mindenki erre az üzleti modellre akar rákapcsolódni. Feltehetően azért is nyilatkozza Scorsese ezeket, mert éveken keresztül nem talált befektetőt a The Irishmanhez, amit végül a Netflix finanszírozott. Úgy általában a középkategóriás költségvetéssel rendelkező filmek nehezen tudnak érvényesülni az óriási blockbusterek mellett.

The Irishman

Scorsese még azt is hozzátette, hogy „rendben van, ha valakinek ez tetszik, és ahogy ezeket a filmeket készítik, az elismerendő. Ez nem az én világom. Viszont kinevel egy másfajta közönséget, ami azt hiszi, ez a mozi.”

És ezután el lehet dönteni, hogy tovább csámcsog-e még rajta a közvélemény, vagy meghagyják egy 76 éves embernek, hogy gondoljon valamit pár 200 milliós képregényfilmről.

A The Irishman című film november végén kerül a Netflixre, viszont rendhagyó módon Magyarországon is bemutatják november 22-től.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya