Hírek

Jön az ötödik és hatodik fázis is: a Marvel összes bejelentése egy helyen!

Egy ideig még biztos nem kell nélkülöznünk a rendszeresen érkező képregényes tartalmakat. A Marvel bejelentése szavatolja a szuperhősös alműfaj túlélését az elkövetkező három évre.

2008-ban indult útjára a Marvel filmes univerzuma, és a 2012-es Bosszúállókkal ért véget az építkezés első fázisa. Hasonló finálékban kulminált a második és harmadik etap is, a negyedik pedig a 2021-es WandaVízió című sorozattal vette kezdetét. A San Diego Comic Conon történt Marvel-prezentáció során elhangzott, hogy a negyedik fázist az idén érkező Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! zárja le, ami nem kevés szemöldökfelhúzásra adhat okot. A Marvel Studios eddig következetesen építkezett, most viszont széttart az univerzum az évente kiadott négy-öt sorozatnak és három-négy mozifilmnek köszönhetően. Két év alatt hozta annyi játékidőt, mint tíz év alatt, ez pedig elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy gyengébbek tartalmaik és a nézők is hamarabb kiégnek.

A negyedik fázis – amely olyan filmeket tartalmazott, mint a Fekete Özvegy, a Shang-Chi, az Örökkévalók, a Pókember: Nincs hazaút, vagy a nemrég bemutatott Doctor Strange folytatás és a Thor negyedik része – egyáltalán nem mondható egységesnek, inkább egy átvezetés, útkeresés.

Kevin Feige producer biztosította azonban a rajongókat, hogy terveik elég komolyak, és prezentálta a következő pár év érkező mozifilmjeit és sorozatait – köztük két Bosszúállók-részt is bejelentettek.

Íme, a lista az ötödik fázisról:

 • Ant-Man and the Wasp: Quantumania (bemutató: 2023. február 17.)
 • Secret Invasion (Disney+ bemutató: 2023 tavasza)
 • Guardians of the Galaxy Vol. 3 (bemutató: 2023. május 5.)
 • Echo (Disney+ bemutató: 2023 nyara)
 • Loki – 2. évad (Disney+ bemutató: 2023 nyara)
 • The Marvels (bemutató: 2023. július 28.)
 • Blade (bemutató: 2023. november 3.)
 • Ironheart (Disney+ bemutató: 2023 ősze)
 • Agatha: Coven of Chaos (Disney+ bemutató: 2023 tele)
 • Daredevil: Born Again (Disney+ bemutató: 2024 tavasza)
 • Captain America: New World Order (bemutató: 2024. május 3.)
 • Thunderbolts (bemutató: 2024. július 26.)

És pár cím a 2024 végétől kezdődő hatodik fázisból:

 • Fantastic Four (bemutató: 2024. november 8.)
 • Avengers: The Kang Dynasty (bemutató: 2025. május 2.)
 • Avengers: Secret Wars (bemutató: 2025. november 7.)

Látható, hogy míg régebben három-négy évig tartott egy fázis, most egy-két év alatt lezavarják az egészet. Érkezik rengeteg Disney+ exkluzív sorozat: köztük a legnagyobb érdeklődésre feltehetően a Daredevil tarthat számot, ami már három emlékezetes szezont letolt a Netflixen – a Disney-átültetés elég keményen visszaüthet a stúdióra, ha rosszul sikerül. Emellett olyan új hősöket is bemutatnak, mint Ironheart (Vasember utódja), és Echo, akit a Sólyomszem mellékszerepében már láthattunk.

Penge is bemutatkozik végre az univerzumban: itt a legnagyobb kérdés, mennyire engedhetnek vért a gyerekekre és fiatal felnőttekre szabott koncepcióban. Lesz új Amerika Kapitány (Anthony Mackie megformálásában), új Galaxis őrzői, de a Thunderbolts névre keresztelt antihősökből álló csapat is önálló filmet kap.

Egy évben két Bosszúállók-film?

Úgy látszik efelé építenek most a Marvelnél, amely a multiverzumos történetszálakat hivatott majd lezárni a Titkos háború nevű sztorivonal adaptációjával. A főgonosz itt Kang, a hódító lesz, akit Jonathan Majors fog alakítani.

A leginkább feltűnő, hogy semmi szignifikáns casting hírt nem tudtunk meg: például mai napig nem világos, ki fogja alakítani a Fantasztikus Négyest, akik a jelek szerint csak két év múlva bukkannak fel újra a mozivásznakon.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!