Hírek

Másfél évtized után Etyeken rendezték meg ismét a filmszakmai napot (x)

Korábban nagy hagyományokkal bírtak a magyar operatőrök és filmes szakemberek krémjét megmozgató filmszakmai napok. Tizenöt éves kihagyás után, hagyományteremtő céllal az etyeki Korda Sándor Filmparkban találkoztak ismét a filmkészítők.

A filmszakmát érintő legújabb innovációk megismertetése és egy régi, ám annál fontosabb fórum feltámasztása volt a célja annak a filmszakmai napnak, amelyet június 5-én tartottak az etyeki Korda Sándor Filmparkban.

A többek között a Hellboynak és a Borgiáknak is helyszínéül szolgáló stúdióközpont ezúttal nem forgatásnak és nem is vetítésnek adott otthont, hanem a filmgyártás jövőjét bemutató előadásoknak és számos technikai újításnak is.

„Az innováció mindig is fontos volt a filmszakmában. A magyar filmszakma eddig 4 Oscar-díjat tudott elhódítani a tudományos-technikai kategóriában, de több magyar filmes szakember is hozzájárult ahhoz, hogy a filmipar ilyen magasságokba érjen. Elég, ha George Cukorra vagy épp a helyszín névadójára, Korda Sándorra gondolunk” – emelte ki nyitóbeszédében Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke.

A találkozó fontosságára tért ki Szabó Gábor,

a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (HCA) elnöke, Balázs Béla-díjas operatőr is. Mint elmondta, korábban nagy hagyományai voltak a szakmai napoknak, ahol többnapos rendezvényen találkoztak az operatőrök, hogy megismerhessék a legújabb innovációkat.

„Az én generációm idejében a filmgyárban összpontosult mindenki, aki a filmszakmában dolgozott. Akkor nem is tudtuk, hogy milyen nagy ajándék az, hogy mi személyesen találkozunk nap mint nap, és ismerjük egymást. Sajnos szilánkokra hullott a szakma, és nincs egy központi hely, ahol a kollégák összejöhetnének. Ez a mai rendezvény is hiánypótló, és jó lenne, ha más filmes szakmák képviselői is csatlakoznának a kezdeményezéshez” – tette hozzá Szabó Gábor.

Az eseményen a résztvevők egy új, DMX kábel nélküli világítási technológiával is megismerkedhettek, de a filmgyártás „új igás lovának”is nevezett kamera, az Arri Alexa 35 sokoldalúságáról is meggyőződhettek. A rendezvényen Varga Árpád Zsolt a magyar fejlesztésű filmelőkészítő és filmtervező programot, a CinProCaS-t mutatta be.

„Mintegy három éve dolgozom már ezen a programon, amely nemcsak lerövidíti az előkészítést, hanem ezáltal csökkenti is a gyártási költségeket. Zsigmond Vilmos mesélte, hogy korábban a forgatás előtt 4 órát csak a világítással foglalkozott, és mire elkezdődött a felvétel, már több órája talpon volt. Ezzel a programmal viszont el tudom készíteni előre a világítási tervet, betölthetem a forgatási helyszín alaprajzát, elhelyezhetem benne a szereplőket, a lámpákat és a kamerákat, sőt még azt is megadhatom, milyen lencsével tervezek forgatni, és ezt küldöm el a stábnak, hogy a terv alapján készítse elő a forgatást” – ecsetelte Varga Árpád Zsolt.

A CinProCaS folyamatos fejlesztés alatt áll, hogy minél inkább kiszolgálhassa a filmszakma igényeit, és hamarosan, több külföldi projekt után már Magyarországon is segítheti filmek elkészülését.

„Van egy fejlesztés alatt álló film, ahol szeretném kipróbálni a CinProCaS-t, de azt gondolom, hogy az alapos előkészítés, valamint a teljes stábbal való kommunikáció mellett van egy harmadik terület is, ahol sok lehetőséget rejt magában, ez pedig az oktatás. A CinProCaS ugyanis arra biztat, hogy nagyon alaposan készüljünk fel a munkáinkból, mert enélkül ma már nagyon nehéz filmet készíteni” – mondta el Babos Tamás Balázs Béla-díjas magyar operatőr.

Hasonlóan látja a CinProCaS alkalmazási lehetőségeit Vecsernyés János is.

„Ezt mindenképp ki kell próbálni. Azt még látni kell, hogy a technológiai láncolatban hol lesz a helye, de azt is el tudom képzelni, hogy mindenki egy kicsit máshogy, saját igényeire szabva fogja használni. És szerintem az SZFE hallgatóinak is segítséget jelenthetne” – tette hozzá a Balázs Béla-díjas operatőr-rendező, az SZFE tanára.

Az eseményen minden résztvevő a Hollywood Híres Magyarjai című könyvvel gazdagodott a Magyar Hollywood Tanács jóvoltából. Az egyébként barátságos hangulatú összejövetel sikerét látva a szervezők hitet tettek amellett, hogy 2024-ben is megtartják majd a Filmszakmai Napot.

A CinProCaS – és testvérprogramja, a reklámfilmek, videoklipek és dokumentumfilmek készítéséhez optimalizált FilmProCaS – már elérhető a Google Play és az AppStore áruházakban, valamint letölthető a program oldaláról is.

Fotók: HH-ArtPhoto

Szponzorált tartalom

Filmtekercs.hu Támogató

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com