Hírek

Oscar-díj közelében Lovas Rozi és Molnár Áron kisfilmje

Lovas Rozi és Molnár Áron

Bejutott a Cleveland Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába, ezzel eggyel közelebb ért az Oscar-díjhoz Holtai Gábor Második kör című kisfilmje, ami egy disztópikus világban játszódik, és a gyermekvállalásról szól.

Újabb magyar kisfilmnek van esélye arra, hogy jelölve legyen a jövő évi legjobb kisjátékfilm Oscar-díjára. Az Amerikai Filmakadémia szabályai szerint ugyanis azok a filmek jelölhetők, amelyek nyerni tudnak bizonyos nomináló fesztiválokon. Ilyen többek között az a clevelandi mustra, amelynek versenyprogramjába jutott Holtai Gábor Második kör című filmje.

A film egy magyar disztópia, amelyben a gyermeket vállaló pároknak egy bizottság előtt kell rátermettségüket bizonyítani. Főszereplőink, Lovas Rozi és Molnár Áron túl vannak az első fordulón.

Azonban semmi ötletük nincsen, mit vár tőlük a testület a második körben.

A két főszereplő széles körben ismerős színész: színházi munkájuk mellett sorozatokban is gyakran látjuk őket. Lovas Rozi például az 5. évadát élő A mi kis falunk egyik főszereplője, Molnár Áron pedig a Facebookon egyre terjedő Magyarország kedvenc műsora című szatirikus humorú projektjével foglalkozik mostanában.

Holtai Gábor rendező korábban hangmérnökként és hangvágóként is dolgozott többek között Tóth Barnabás filmjén, a második kör pedig harmadik kisjátékfilmje. A film premierje tavaly nyár végén a BuSho Filmfesztiválon volt Budapesten, ahol megnyerte a Diákzsűri díját. A rendező nyilatkozata szerint Gábeli Tamás fesztiválszervező közreműködése is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a filmet meghívják a clevelandi fesztiválra. Deák Kristóf Mindenki című filmjének sikere óta tudjuk: noha az egész világon vannak domináló kisfilm-fesztiválok, egy észak-amerikai sokkal többet hozzá tehet a film további sikeréhez.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés