Hírek

Mátészalkától Las Vegasig

A hétvégén került sor a mátészalkai Fényes Napok Fesztiválra. A fesztivál kiemelt rendezvényeként a Magyar Hollywood Tanács Mátészalkától Las Vegasig című programját tekinthette meg a közönség a zsúfolásig megtelt Kossuth utcai Zsinagógában.

Az 1857-ben épült zsinagóga ma közösségi kulturális rendezvények színhelye. Az épület bejárata felett héber nyelvű felirat szerepel, magyarul: „Ez a kapu az Örökkévalóé, igazak mennek be rajta”.

A Magyar Hollywood Tanács elnöke, Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul vetítettképes előadásában mutatta be az MHT és Mátészalka Város Önkormányzata közös delegációjának júliusi amerikai látogatása céljait és eredményeit. A rendezvény előtti napokban jelentették be, hogy a Területfejlesztési Operatív Program keretében a város vezetése turisztikai elképzeléseinek megvalósításához 720 millió forintnyi támogatást nyert: Mátészalkán célul tűzték ki, hogy a várost a Fény Városaként és Hollywood bölcsőjeként szeretnék szerepeltetni a közgondolkodásban, és ekként szeretnének felkerülni az ország turisztikai térképére. A Kossuth utca sétáló utcává válik és Tony Curtis Múzeum és Kávéház, illetve Adolph Zukor Filmtörténeti Múzeum és Filmszínház nyílik ott.

Tony Curtis szülei a városból vándoroltak ki Amerikába, míg a nagy filmmogul, Adolph Zukor a városban végezte tanulmányait.

A delegáció találkozott Tony Curtis özvegyével is, aki Las Vegastól 80 km-re egy lómenhelyet működtet. Az özvegy – aki videoüzenetben köszöntötte a zsinagóga közönségét – férje személyes tárgyaiból, festményeiből, egyéb relikviáiból sok darabot ajánlott fel a jövőbeli múzeum számára. Kifejezte szándékát, miszerint maga is részt vesz majd az ünnepélyes megnyitón.

Az MHT elnökének vendége volt Jimy J. Hollywood, a 25 dollár c. film rendezője, Borbás Edina forgatókönyvíró és Gál Kornélia gyártásvezető, akikkel filmjük elkészítéséről beszélgetett.

A 25 dollár egy 2017-ben elkészült magyar film Adolph Zukorról. A film a Cannes-i filmfesztiválon már bemutatkozott, a közeljövőben további nemzetközi filmfesztiválokon készülnek a gyártók a szakmai megmérettetésre. A film zártkörű vetítését a közönség nagy ovációval fogadta.

Jimy J. Hollywood rendező elmondta: sohasem értette, hogy a filmipar egyik legnagyobb alakjáról eddig miért nem született film, az élete ugyanis inspiráló. „Úgy érzem, ezzel a filmmel megtaláltam azt az irányt, amely nem ál-dokumentumfilm, hanem valódi dráma. Egy teljesen más nézőpontból közelítjük meg a történetet, amely igazán különlegessé teszi ezt az amúgy sem mindennapi sztorit. Ez az alkotás egyértelműen arra hivatott, hogy Magyarországon és világszerte egyaránt ráirányítsa a figyelmet a magyar származású film mogulra. Bármilyen nagyra is nőtt a Paramount Pictures, és bármilyen komoly alapokat is tett le a hollywoodi filmiparban Adolf Zukor, a Ricséről elindult világfi emlékét őrizni kell, és példáját megosztani a fiatal generációkkal. Bízunk benne, hogy a 25 dollár puszta léte alkalmat kínál arra, hogy minél több fórumon beszélhessünk Adolph Zukorról és üzenetéről a mai modern filmvilág számára”, mondta.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com