Hírek

Médiatanács: hét új animációs film készülhet 60,5 millió forintból

mediatanacs

mediatanacsHét új animációs film – mások mellett Cakó Ferenc, Jankovics Marcell, M. Tóth Géza és Gyulai Líviusz egy-egy munkája készülhet el abból a 60,5 millió forintos támogatásból, amelyről a Médiatanács szerdán döntött – közölte Kollarik Tamás, a testület tagja az MTI-vel.

Felidézte, hogy a Macskássy Gyula-pályázatot a Médiatanács immár 3 éve írja ki folyamatosan a Magyar Média Mecenatúra program keretében az animációs filmek gyártásának támogatására. A pályázat idén megemelt, 180 milliós keretösszeggel és három fordulóval indulhatott el, szerdán az első forduló eredményei születtek meg.

A Dózsa György-féle parasztháború 500. évfordulója alkalmából készít 2014-re animációs filmet a homok-animációiról híres Cakó Ferenc. A történelmileg zavaros kort, a háború részleteit, a hatalmi ellentéteket a rendező régi pergamenekre emlékeztető rövid írásos utalásokkal mutatná be, élve a homokanimáció lehetőségeivel.

A Mátyás király-mesesorozathoz hasonló krónikás hangvételű narrációval készít animációs filmet Jankovics Marcell az Árpád-házi fejedelmekről. A rajzfilm képi világát miniatúraszerűen szeretné a rendező megvalósítani, bemutatva a fejedelmek korához köthető tárgyi, irodalmi emlékanyagokat.

A nagy sikerű Bogyó és Babóca újabb sorozatát készíti el a támogatásnak köszönhetően M. Tóth Géza Bartos Erika könyvsorozata alapján.

Pál Balázs zenés animációs filmet készít népdal feldolgozásokkal Ezüst patak címmel. A mesében olyan különleges figurákkal találkozhatnak majd a nézők, mint a menyecskének udvarló, népies rockkoncertre járó és Holdra utazó huszár, a kaszkadőr huszár vagy a békával randevúzó és bevásárlóközpontban éneklő menyecskével.

Sajdik Ferenc Hát (m)ilyenek a macskák című, az 1980-as években a Móra Könyvkiadónál megjelent meséjét filmesíti meg Javorniczky Nóra, aki 20 éve dolgozik az animációs szakmában. A rajzi megjelenítést a rendező A nagy ho-ho-horgász mintájára tervezi, amelynek munkálataiban részt vett. A tervezett rajzfilm hátterei a jól ismert Sajdik-stílusú akvarell-ceruzával készülnek majd.

Gyulai Líviusz vitte el a legjobb televíziós sorozat díját a Kecskemét Animációs Filmfesztiválon az Egy komisz kölyök naplója című rajzfilmjével, amelynek történetét ő maga írta Metta Victoria Fuller amerikai írónő műve nyomán. A 19. századi Amerikában élő nyolcéves kisfiú életét feldolgozó rajzfilm újabb epizódját készítheti el most a Kossuth-díjas rendező.

Goda Krisztina a Berti, a rózsaszín barika című animációs filmjének újabb epizódját készítheti el a támogatás segítségével. A történetben aprócska puli érkezik a birkák közé és azonnal parancsolgatni kezd. Egyedül Berti nem nyugszik bele, hogy a kutya méltatlanul bánik velük és a vének tanácsa elé viszi az ügyet.

A pályázati eredmények részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kollarik Tamás arról is beszámolt, hogy javaslatára a Médiatanács megválasztotta a Neumann János online pályázat bíráló bizottsági tagjait, így az online műsorok gyártását támogató pályázatra beadott munkákat a jövőben egy öttagú szakmai bizottság bírálja el. A bizottságban kapott helyet Dévényi István, az MTI Új Média főszerkesztője; Feledy András, számos tévéműsor producere, a NAVA, a Filmhíradók Online és a Gramofon Online projektek stratégiai vezetője; Gerényi Gábor, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnökségi tagja; Novák Tamás filmproducer és rendező; valamint Weyer Balázs, az Origo korábbi főszerkesztője, a Főszerkesztők Fórumának jelenlegi elnöke.

Kollarik Tamás elmondta még, hogy október 11-én és 12-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezik a Magyar Média Mecenatúra Mustrát, a Médiatanács által támogatott televíziós és online bemutatásra szánt filmek seregszemléjét, a nyilvános rendezvényhez kapcsolódón szakmai és közönségtalálkozókat is szerveznek.

Hozzátette: a Médiatanács megállapodott az MTVA-val abban, hogy a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott filmeket segítik kijuttatni nemzetközi vásárokra, hogy külföldön is megismerhessék a magyar alkotók filmjeit.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com