Hírek

Még egy kört mindenkinek – Kiosztották a 33. Európai Filmdíjakat

33. alkalommal adták át az Európai Filmdíjakat, idén rendhagyó módon egy online rendezvénysorozat keretei között. A Még egy kört mindenkinek lett az év európai filmje 2020-ban. 

A 33. Európai Filmdíjakat rendhagyó módon az idei évben online adták át. A szerdán kezdődő rendezvénysorozat ideje alatt 24 kategóriában osztottak ki díjakat. A nagy fináléra december 12-én este került sor a jövőkutatás berlini múzeumában, a Futuriumban. Ugyancsak rendhagyó módon idén kategóriánként kivételesen nem öt, hanem hat alkotás, illetve művész versenyezhetett az elismerésért.

A legtöbb résztvevő saját lakásából kapcsolódott be, többen családjuk körében, ami a körülmények hátterével együtt is különös, közvetlen hangulatot adott az eseménynek.

Az estét a tavalyi évben az Európai Filmakadémia elnökének megválasztott Agnieszka Holland, az igazgatótanács vezetője Mike Downey, Wim Wenders és a Filmakadémia igazgatója Marion Döring vezette, a moderátor pedig a német televízióból ismert Steven Gätjen volt. A online bekapcsolódó jelöltek egy pohár itallal kezükben vettek részt a koronavírus okozta korlátozások miatt meglepően közvetlen hangulatú rendezvényen. Ám 2020-ban a közönségtér hiánya lassan kezd megszokottá válni.

33. Európai Filmdíj
Wim Wenders és Marion Döring december 12, 2020, Berlin (Fotó: Andreas Rentz/Getty Images )

A Európai Filmakadémia 2019-ben Yorgos Lanthimos A kedvenc című filmjét választotta a legjobbnak. Az idei évben a Még egy kört mindenkinek kapta a legfontosabb díjakat.

Az este folyamán Thomas Vinterberg két, Tobias Lindholm és Mads Mikkelsen egy-egy díjat kapott az egy gimnáziumi tanár alkoholizmusba merülését feldolgozó film kapcsán, ami egyébként Dánia Oscar-nevezettje is.

Miközben Mads Mikkelsen az italt erre az estére inkább cigarettára cserélte. Szinte többet lehetett cigarettával a kezében látni, mint anélkül. Ezzel azonban nem volt egyedül.

Paula Beer
Jelenet az Európai Filmdíjra jelölt Undone című filmből

A legjobb színésznőnek járó elismerést a zsűri 2020-ban Paula Beernek ítélte az Undone című filmdrámában nyújtott alakításáért. Christian Petzold filmadaptációja napjaink Berlinjében játszódik, de a történet kortalan klasszikus.

Az év legjobb európai felfedezettjének járó női alakot ábrázoló szobrot pedig Carlo Sironi Sole című alkotása kapa. A díjazottak videókkal kiegészített listája a rendezvény oldalán érhető el.

Az este folyamán Szabó István a díj történetével kapcsolatos emlékeit osztotta meg, de bejelentkezett Angela Merkel német szövetségi kancellár is, hogy köszönetet mondjon a szervezők kultúra érdekében végzett munkájáért.

***

Thomas Vinterberg és Kasper Dissing Európai Filmdíj
Thomas Vinterberg és a Még egy kört mindenkinek producere Kasper Dissing a 33. Európai Filmdíj online gálán. (Fotó: Getty Images)

A sikereivel együtt is nehéz időszakon keresztül menő Thomas Vinterberggel hamarosan interjú várható!

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható. Imádja, ha beleköttök az írásaiba! mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés