Hírek

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete

Újabb fontos érdekképviseleti szerv alakult a magyar filmes közegben: a dokumentumfilmeseké. A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) eme nagy múltra visszatekintő szakma minden szereplőjének érdekét nézi: alkotókét, nézőkét és döntéshozókét is.

Miután tavaly is számos hazai, filmes érdekképviseleti szervezet létrejöttének lehettünk tanúi (mint a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete vagy a Szinkron Alapszervezet), idén januárban megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) is. Ezzel a magyar filmgyártásnak egy újabb szeletét fedi le egy szakmai fórum. A szervezet célja, hogy hatékonyan és egységesen képviselje a hazai dokumentumfilm-készítés minden szereplőjének érdekét, az alkotóktól a nézőkön át a döntéshozókig. Feladatuknak tekintik a magyar dokumentumfilmek népszerűségét hazai és nemzetközi közegben is.

 A MADOKE elnökének Józsa László producert, az elnökhelyettesének az Egy nő fogságban rendezőjét, Tuza-Ritter Bernadett választották meg. Az elnökség további tagjai: Dér Asia rendező, Oláh Kata rendező-producer és Zurbó Dorottya rendező. Az egyesület máris nívós tagokkal büszkélkedhet, elismert alkotókkal és filmpedagógusokkal több filmes generációból is.

A MADOKE tagja a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, Almási Tamás; a Balázs Béla-díjas rendező Buglya Sándor; a BIDF fesztiváligazgatója, Sós Ágnes; valamint a játékfilmet és dokumentumfilmet is jegyző Ferenczi Gábor. Habár egyelőre úgy tűnhet, hogy rendezői túlsúly van a szervezetben, a tagok valamennyi, dokumentumfilmmel foglalkozó szakma képviselői: producerek, operatőrök, vágók, hangmérnökök és filmforgalmazók is.

Az egyesület a manifesztumában fejti ki bővebben megalakulásának motivációt és célkitűzéseit, amely a folyamatosan frissülő oldalukon elérhető. Ebben felidézik, hogy a magyar dokumentumfilm-gyártás nagy múltra tekint vissza, és már sikeresen bekapcsolódott a nemzetközi véráramba. Ezt bizonyítja, hogy az utóbbi években a hazai alkotások 60 ország közel 500 filmfesztiválján vettek már részt, és száznál is több díjat nyertek el.

A 2017-es Egy nő fogságban első magyar alkotásként eljutott a Sundance Fesztivál dokumentumfilmes versenyprogramjába, míg A létezés eufóriája a Locarnói Filmfesztiválon elnyerte a Kritikusok Hete fődíját.

A MADOKE tagja lehet bárki, aki dokumentumfilmekkel foglalkozik: producer, rendező, dramaturg, operatőr, hangmérnök, vágó, forgalmazó, filmkritikus és filmesztéta, fesztiválszervező, és megfelel az egyesület által meghatározott szakmai feltételeknek. A tagfelvételről további információkat szintén az egyesület honlapján lehet találni.

Az egyesület január 31-én mutatkozik be sajtónyilvánosan a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) szakmai programjának keretében.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..