Hírek

Megegyeztek a felek, véget érhet a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja

Mario Tama/Getty Images

Egy öt napos tárgyalás sorozat során az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe megállapodott a stúdiókkal a sztrájk befejezéséről.

A 146 napja tartó sztrájk még abból az okból kifolyólag indult el, hogy az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) és az amerikai film- és televíziós producerek szövetsége (AMPTP) számos kérdésben nem tudott egyezséget kötni, mint a béremelés vagy az AI, melynek térnyerése számos forgatókönyvíró állását is veszélyeztetheti. A sztrájk hatására számos film és sorozat gyártása leállt, később pedig az amerikai színészcéh (SAG-AFTRA) is munkabeszüntetésbe kezdett.

A jelenlegi előzetes megállapodás szerint egy három évre szóló kontraktust kötöttek arról, hogy az írósztrájknak véget vetnek, mivel az súlyos károkat okozott a filmiparban – írja a Variety. A WGA tárgyalóbizottsága elégedett, szerintük

„egy kivételes egyezmény született, mely jelentős előnyökkel és védelemmel jár az írók számára”.

A munkát azonban mindaddig nem folytatják tovább, míg a szerződési procedúra le nem zárul formálisan is, a sztrájkőrséget azonban beszüntetik. A WGA vezetői kedden szavaznak a sztrájk teljes befejezéséről. A paktum részleteit pedig a szerződés ratifikálása után hozzák nyilvánosságra.

A forgatókönyvírók sztrájkjának eredményessége bizakodásra ad okot a SAG-AFTRA számára is, így azon a fronton is hamarosan tárgyalásokra kerülhet sor. A sztrájkok hatására mozifilmek és sorozatok új évadjainak bemutatói is tolódnak. Ez az öt hónapos időszak azonban megmutatta, hogy a hollywoodi filmipar létezésének még mindig alapkövei a forgatókönyvírók és többek között ezért is érdemes megbecsülni a munkájukat.

Antalovics Dániel

Antalovics Dániel az EKKE mozgóképkultúra és média szakán tanulta a filmkészítés fortélyait. A lélektelen filmeket megveti. Kedvencei a szürreális, a disztópikus és a társadalmi problémákat feszegető filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!