Hírek

Megérkezett az új magyar film, a Nyersanyag előzetese

2024. február 15-én kerül a mozikba a Junior Prima-díjas Boross Martin első játékfilmje, a Nyersanyag. A napjaink Magyarországának társadalmi viszonyait boncolgató alkotás előzetese már megtekinthető.

A Dér Zsolt, Mészáros Blanka, Pál András és Szabó Stefi főszereplésével készült, napjaink Magyarországának társadalmi viszonyait visszatükröző alkotás éles vitákat kiváltó témákat feszeget. Feltárja a városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadék realitásait, szemlélteti a hatalommal való visszaélés mindennapi megnyilvánulásait, valamint górcső alá veszi az értelmiségiek felelősségét és a félresiklott aktivizmus lehetséges hatásait.

A történet szerint filmes csapat érkezik egy távoli faluba, hogy a helyi fiataloknak közösségépítő, művészeti szakkört tartsanak. Tamás, a filmrendező és társai hamar elnyerik az ott élők bizalmát. Közelebb kerülve hozzájuk felismerik, hogy a faluban félelmetes méreteket ölt az elnyomás. A szálak a települést vezető polgármesterhez, Gáspárhoz vezetnek, aki a legfőbb megélhetést biztosító uborkafarmot is igazgatja. Amikor a filmesek megtudják, hogy a vezető visszaél a hatalmával, a rendező úgy dönt, hogy leleplező dokumentumfilmet forgat róla. Jószándékú missziója súlyos következményekkel jár. Nagy nyilvánosságot kapott filmjével éket ver a falu ártatlan lakói közé és mindenkit veszélybe sodor.

A filmet a Junior Prima-díjas Boross Martin rendezte. Ez az első játékfilmje, amellyel elnyerte az ‘A’ kategóriás Tallinn-i Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb work-in-progress projekt díját. A STEREO AKT színházi társulat vezetője 2017 óta foglalkozik filmezéssel. Az elmúlt hat évben a Remake_Bodony című dokumentumfilmet, valamint a Kelet-európai randevú és a Promenád című rövidfilmeket készítette el. A közvetlen állami támogatás nélkül forgatott Nyersanyag forgatókönyvét közösen írta a Külön falkát is jegyző Szántó Fannival. A főszerepeket alakító Dér Zsolt, Pál András, Mészáros Blanka, Baki Dániel, Tankó Erika, valamint Szabó Stefi mellett számos amatőr és gyerekszereplő is feltűnik a filmben. A Nyersanyag operatőre Bálint Dániel (Rossz versek, Hab) és Becsey Kristóf (Rossz versek, Magyarázat mindenre). A látványtervező Fekete Anna, a jelmeztervező Mák Petra, zeneszerző pedig Bartha Márk. Producerei Osváth Gábor és Mayer Dániel.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com