Hírek

Megérkezett Clint Eastwood új filmjének előzetese

Richard Jewell

Clint Eastwood legújabb filmje, a Richard Jewell decemberben éri el a filmszínházakat. A valós eseményeken alapuló történet első előzetese azonban már megtekinthető.

A Millió dolláros bébi és a Gran Torino legendás rendezőjének új filmjéhez tartozó első előzetes megérkezett, számol be róla a Deadline. Clint Eastwood ezúttal az 1996-os atlantai olimpián történt bombatámadást filmesítette meg, mikor egy ember meghalt és több mint 100 megsebesült. Abban, hogy nem történt több halálos áldozat, nagy szerepet játszott Richard Jewell biztonsági őr.

Jewell találta meg a táskába helyezett bombát és a helyszínen tartózkodókat igyekezett biztonságba vinni. A média mégis bűnösnek állította be.

A film ezt a rövid időszakot dolgozza fel, mialatt Richard Jewell hősből bűnbakká vált. Jewell az FBI elsőszámú gyanúsítottja lett, a sajtó és a közvélemény gyűlöletét egyaránt el kellett szenvednie. Bár végül a bíróság felmentette, a jó híre és az egészsége is megszenvedte a történteket. Richard Jewell végül 44 évesen halt meg szívelégtelenségben.

Eastwood filmje Marie Brenner Vanity Fair tényfeltáró cikke alapján készült. Az Amerikai rémálom – Richard Jewell balladája című cikket Billy Ray forgatókönyvíró dolgozta át, aki többek között a Phillips kapitány, vagy a most mozikba került Gemini Man forgatókönyvét is írta. A filmben Eastwood nemcsak rendezői szerepet vállalt, hanem produceri kreditet is kapott Tim Moore (Sully – Csoda a Hudson folyón), Jessica Meier (A csempész), Leonardo DiCaprio és Jonah Hill mellett.

A Richard Jewell szereplőgárdája nem mindennapi. A címszerepben Paul Walter Hausert láthatjuk, aki a Csuklyásokban a Ku-Klux-Klan egyik féleszű tagját alakította. Mellette feltűnik Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában) a biztonsági őr védőügyvédjének szerepében. Jewell édesanyját Kathy Bates (Titanic) alakítja. Jewell ellenlábasainak szerepében sem találunk kisebb neveket. Olivia Wilde (Tron: Örökség) a jámbor Jewellt bemártani igyekvő riporter, míg Jon Hamm (Nyomd, Bébi, nyomd!) az FBI vezető nyomozójának szerepében tűnik fel. Eastwood ezúttal nem szerepel a filmben.

A Richard Jewellt december 13-án mutatják be a tengerentúlon.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.