Hírek

Megérzi-e Cannes a koronavírus veszélyét?

Cannes 2019.

A koronavírus okozta probléma egyre nő, a cannes-i filmfesztivál pedig egyre csak közeledik. Van esély arra, hogy a világ legnagyobb presztizsű filmfesztiválját töröljék?

A koronavírus egyre nagyobb aggodalmakat okoz a filmiparban is. Gondoljunk bármit, pánikkeltés a média részéről, vagy tudatos elővigyázatosság, a tények magukért beszélnek. Filmek bemutatóit halasztják el nemcsak Kínában, hanem már Nyugat-Európában (és ezzel összefüggésben) idehaza is. A Mission Impossible soron következő epizódjának forgatását is elhalasztották az alkotók, a velencei forgatást túl veszélyesnek gondolták. A fesztiválok is nagy gondokkal küzdenek, hiszen a hatóságok kérik az embereket, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket. Az SXSW szórakoztatóipari fesztivált 2020-ban már biztosan nem tartják meg. A Far East olaszországi filmfesztivált két hónappal csúsztatják.

A francia Riviérán a cannes-i filmfesztivál május 12-től 23-ig tart. Elméletileg. Az IndieWire arról kérdezte a szervezőket, hogy mennyi esély van a fesztivál elhalasztására.

Cannes-ban február 28-án regisztrálták az első beteget, azóta tilos az ötezer embernél nagyobb tömeget számláló rendezvényt tartani. A szervezők elmondták, hogy a filmfesztivált rendszerint megelőző nemzetközi televíziós konferenciát, az MipTV-t törölték. Ezzel szemben a fesztivál szervezése a tervek szerint halad. Kilenc százalékkal nőttek az akkreditációs kérelmek az előző évhez képest. Spike Lee még mindig a zsűri elnöke. Az ötezres szabály a fesztivált nem érinti közvetlenül, hiszen a legnagyobb előadóterem is 2300 főt képes befogadni.

Thierry Fremaux, a fesztivál művészeti igazgatója azt írta egy üzenetben az IndiWire-nek, hogy

„a nagyszerű és egyetlen cannes-i filmfesztivál májusban lesz!”

Az Arany Pálmát kiosztó filmfesztivált először 1939-ben rendezték meg. Sajnos a világháború miatt hányattatott sors jutott a filmeket mustráló fesztiválnak, és a háború után pedig financiális problémákkal küzdött. A legutóbbi probléma az 1968-as zavargások idején történt, mikor tüntetők kényszerítették néhány film bemutatásának törlését. Azóta a fesztivált minden évben megrendezik.

Egy esetleges törlés nagy hatással lenne az üzleti világra. Bár az amerikai piacot annyira nem befolyásolja a cannes-i fesztivál, ez nincs így más régiók piacával. Cannes például nagy hatással van különböző művészfilmek kínai szereplésére. Cannes az iparág egyik legfontosabb és legnagyobb találkozóhelye az eladók és a vevők szempontjából egyaránt.

Ha mégis törölnék a rendezvényt, akkor az őszi fesztiválszezon kényszermegoldást jelenthet az alkotóknak, hogy bemutassák filmjeiket. Ebben az esetben Velence, Torontó és New York filmfesztiváljainak szerepe megnőne. Ennek ellenére bízzunk a szervezők szavaiban: a cannes-i filmfesztivált 2020-ban is megrendezik.

Avatar

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya