Hírek

Megfilmesíti A Mester és Margaritát A nagy Gatsby rendezője

Baz Luhrmann fogja rendezni Mihail Bulgakov kultikus főművének, A Mester és Margaritának filmváltozatát.

Baz Luhrmann, a Moulin Rouge! és A nagy Gatsby rendezője egyelőre egy még cím nélküli Elvis Presley projekten dolgozik, ami várhatóan 2021-ben készül el. Rögtön ezután hozzálát Mihail Bulgakov sokrétegű és nemcsak az orosz irodalomban meghatározó A Mester és Margaritájának megfilmesítéséhez – számol be róla a Deadline. Luhrmann a jogtulajdonos, Svetlana Migunova-Dalival partnerségben készíti el a filmet. Migunova-Dali a projektben producerként vesz majd részt.

Bulgakov fantasztikus szatírája a sztálini Szovjetunióról közös nevezőre hozza a Faust, Jézus Krisztus passióját és egy szerelmi történetet.

A regény Bulgakov életében meg sem jelenhetett, egészen a hatvanas évekig váratott magára, amikor szinte azonnal világsiker lett. Több mint 40 nyelvre fordították le, és 100 milliónál is több példányt nyomtattak belőle. Az évek során pedig több film- és sorozatfeldolgozást is megélt a történet, még magyar adaptációt is találunk a sorban: 2005-ben Fekete Ibolya rendezett egy rövidfilmet ezen a címen.

„Egészen 20 évre visszamenő szoros kapcsolatom van A Mester és Margaritával és régóta kerestem az utat ehhez a kiemelkedő regényhez.”

– mondta Luhrmann. „Izgatott vagyok, hogy végre megkaptam a lehetőséget, hogy újraértelmezzem ezt az úttörő munkát.”

Rómeó és Júlia (1996)

Baz Luhrmann számára nem ismeretlen az adaptációk világa. 1996-ban egy modernizált és nem kevésbé különös átiratot készített Shakespeare Rómeó és Júliájából még a Titanic előtti Leonardo DiCaprioval. A nagy Gatsby pedig F. Scott Fitzgerald nagysikerű regényéből készült. Az csupán adalék, hogy a szürrealista, sőt enyhén giccsbe hajló 2001-es Moulin Rouge! története tovább élt a színpadon a filmvászon után. A musical az egyik legsikeresebb előadássá vált a Broadwayen, ezzel jelezve, hogy nem csak Luhrmann tud adaptálni, az ő filmjeit is ugyanúgy lehet.

A Mester és Margaritát Baz Luhrmann saját cége fogja gyártani, a Baz & Co. A stábból egyelőre csak a díszlettervező ismert, Catherine Martin, aki Luhrmann korábbi projektjeinek díszletéért is felelt.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.