Hírek

Meghalt Alan Arkin, Oscar-díjas színész

89 évesen távozott el Alan Arkin, Hollywoodi filmcsillag, akit olyan alkotásokból ismerhettek a nézők, mint A 22-es csapdája, A család kicsi kincse, Az Argo-akció és az Ollókezű Edward.

Komikus színészként kezdte pályáját a New York-i születésű Alan Arkin, akit már a harmincas éveiben Tony-díjjal jutalmaztak. A Broadway meghódítását követően Norman Jewison Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok! című filmjében mutatkozott be a nagyérdeműnek, amellyel egyből megszerezte első BAFTA jelölését. Alan Arkin rövidesen olyan színész lett, akire érdemes volt odafigyelni: a Magányos vadász a szív első Golden Globe- és Oscar-jelölését is meghozta.

Az évtizedek során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Mike Nichols (A 22-es csapdája), James Foley (Glengarry Glen Ross), Tim Burton (Ollókezű Edward, Dumbó), Rob Reiner (Világgá mentem), Andrew Niccol (Gattaca) – jobbára mellékszerepekben.

Mégis majdnem negyven kellett hozzá, hogy egy aranyszobrot átvehessen. Jonathan Dayton & Valerie Faris dramedy-je, A család kicsi kincse hozta el számára ezt a dicsőséget. Arkin a központi família szabadszájú nagypapájának szerepével lopta be magát a közönség szívébe.

Később Az Argo-akció hasonló habitusú karakterével egy újabb Oscar-jelölés jutott neki.

Utolsó alakításainak egyikét A Kominsky-módszer című sorozatban hozta, Michael Douglas oldalán. Legutóbb pedig a Minyonok: Gru színre lép egyik karakterében hallhattuk hangját.

Alan Arkin halálának okáról egyelőre nem közöltek részleteket. Kollégái közül többek közt Jason Alexander emlékezett meg róla, aki egy egyedi hangként aposztrofálta a színészt a humor műfajában. Ők ketten a Világgá mentem forgatásán találkoztak; Alexander megjegyezte, hogy rengeteget tanult Arkintól.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com