Hírek

Meghalt Anna Karina, a francia újhullám sztárja

Anna Karina, dán származású színésznő és Jean-Luc Godard múzsája 79 éves korában hunyt el rákban.

Jean-Luc Godard volt felesége, Anna Karina szombaton elhunyt Párizsban a rák szövődményeiben. A dán származású színésznő a francia újhullám meghatározó sztárja volt. Godard-ral hét filmet forgatott együtt, köztük a rendezőlegenda leghíresebbjeit. Az Éli az életét, az Alphaville, de még A bolond Pierrot főszerepében is őt láthatjuk.

A nő az nő című filmben nyújtott alakításáért pedig a Berlini Filmfesztivál Ezüst medve díját is megkapta.

Anna Karina tizenéves korában stoppolt Dániától Párizsig, ahol színésznői babérokra tört – idézi fel a Guardian. Modellként már sikereket ért el, mielőtt Godard találkozott vele egy séta közben a Champs-Élysées utcáján. A rendezőlegenda először egy meztelen szerepet ajánlott neki a Kifulladásigban, amit Karina visszautasított.

Godard mellett más rendezőkkel is dolgozott együtt, köztük Agnès Vardával vagy Rainer Werner Fassbinderrel az 1976-os Kínai rulettban. Anna Karina később regényíróként és énekesnőként is bizonyított. Jelent meg saját albuma is, de Serge Gainsbourg-ral is készített közös dalokat.

Franciaország kultúrminisztere Twitter-bejegyzésében írta: „ma a francia film elárvult. Elveszítette egyik legendáját.”

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com