Hírek

Meghalt Burt Reynolds

Smokey és a bandita

82 éves korában érte a halál, a Boogie Nights Oscar-jelölt színészét, a Smokey és a bandita banditáját, Burt Reynoldsot.

A színész 1936. február 11-én látta meg a napvilágot Burton Leon Reynolds Jr. néven. Filmes karrierjét 1955-ben tévés szerepekben kezdte, majd 1961-tól szerepelt rendszeresen filmekben. Első komolyabb szerepét Ned Beatty és Jon Voight mellett játszotta 1972-ben a Gyilkos túrában. Ez utóbbi miatt kórházba is került, amikor összetörte magát kenuzás közben. Nem ez volt az egyetlen nyaktörő mutatványa, kaszkadőrként is dolgozott. But Enough About Me című memoárjában ez utóbbi filmjét nevezte a legjobb munkájának. „Bebizonyította, hogy tudok játszani, nemcsak a közönségnek, magamnak is.” Ugyanebben az évben szerepet kapott Woody Allen a Minden, amit tudni akartál a szexről című vígjátékában is.

1974-ben a Hajrá, fegyencváros! című börtönfocis film hozott neki áttörést, abszolút sztárrá azonban az 1977-es Smokey és a bandita avatta. Ez utóbbi film volt a színész karrierjének legnagyobb kasszasikere is, 126 milliót hozott a konyhára – és nem utolsósorban összehozta Sally Fielddel is, aki egy ideig a párja is volt. A hetvenes években Reynolds a legnagyobb sztárok egyikének számított, volt hogy egyidejűleg négy filmje is futott a mozikban. Mind akciófilmekben, mind romantikus komédiákban feltűnt.

Boogie Nights

A nyolcvanas években, bár volt pár sikertelenebb filmje is, népszerűsége töretlen volt, ekkor készült például az Ágyúgolyó futam 1-2. A kilencvenes években láttuk a Sztriptízben. A nagy visszatérést 1997-ben a Boogie Nights hozta el neki: bár Paul Thomas Andersonnal konfliktusai voltak, a szerepéért Oscarra jelölték. Mindez új lendületet adott karrierjének, melynek hatására szerepet kapott a Hajrá, fegyencváros! remake-jében, a Csontbrigádban, a Hazárd megye lordjai filmváltozatában és számos televíziós produkcióban. Utolsó szerepe Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja lesz.

Számos nagysikerű szerepe mellett sokat is visszautasított: így nem lett Han Solo, John McClane, R.P McMurphy a Száll a kakukk fészkére vagy a Becéző szavak Garrett Breedlove, mely utóbbit egyik legnagyobb ballépéseként emlegetett.

Gyilkos túra

Karrierjében hullámhegyek és -völgyek váltották egymást, de memoárjában ezekről Reynolds pozitívan emlékezett meg: „Mindent meg akartam tapasztalni. (…) Tudom, hogy öreg vagyok, de fiatalnak érzem magam. És van valami, amit soha nem vehetnek el tőlem: senki nem mulatott annyira jól, mint én.”

Ezzel vigasztaljuk magunkat a veszteségért.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya