Hírek

Meghalt Carl Reiner

98 éves korában hunyt el Carl Reiner, amerikai humorista, színész és rendező, a Dick Van Dyke Show alkotója.

Meghalt Carl Reiner, a kilencszeres Emmy-díjas humorista, színész és rendező, jelenti a Deadline. Reiner karrierje majd hét évtizedet fog át, először a Dick Van Dyke Show alkotójaként talált rá a siker a hatvanas években. A Mary Poppins kéményseprőjét, Dick Van Dyke-ot szerepeltető sitcom a műfaj egyik nagy pionírjának számít. Reiner a tévésorozat producere és forgatókönyvírója is volt.

A hetvenes és nyolcvanas években több vígjátékot is rendezett, többek közt A pacák (The jerk) című filmet, Steve Martin főszereplésével. Az 1979-es kis költségvetésű film nagyot kaszált, és meghozta Steve Martinnak a nemzetközi ismertséget. Reiner és Martin a sikeren felbuzdulva később több filmen is dolgoztak együtt.

Carl Reiner a képernyőn is feltűnt, színészi karrierje kisebb, komikus szerepek garmadája. Mindhárom A dicső tizenegy (Ocean’s Eleven) filmben feltűnt Saul Bloom, az idős csaló szerepében. Ezenkívül több vendégszereplése is volt olyan sorozatokban, mint Két pasi meg egy kicsi, Városfejlesztési osztály és Ally Mcbeal. Legutóbb pedig a Toy Story 4 animációs filmben adta hangját a nevét viselő (Carl) játékfigurának.

Az amerikai humoristák legnagyobb elismerésének számító Mark Twain-díjat 2000-ben vette át, a komédiának, mint műfajnak tett szolgálataiért. Ezzel olyan más neves humoristák soraiba nyert belépést, mint Eddie Murphy, Bill Murray, Whoopi Goldberg és Tina Fey.

Carl Reinert gyászolja gyermekei, Sylvia Anne, Lucas, és Rob. Az utóbbi, Rob Reiner a Harry és Sally című vígjátékból ismert színész. Mel Brooks, színész, rendező, humorista és Reiner közeli barátja így méltatta az elhunytat: “Carl óriási volt, kevesen járultak hozzá olyan mértékben a szórakoztatóiparhoz, mint ő. Hiányozni fog.”

Avatar

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya