Hírek

Meghalt Chewbacca színésze, Peter Mayhew

A 218 centiméter magas Peter Mayhew öt filmben alakította a Star Wars kedvenc wookie-ját, Chewbaccát.

74 éves korában meghalt Peter Mayhew brit színész, aki Chewbacca szerepét játszotta az eredeti Star Wars-trilógiában és két további Star Wars-filmben. A hírt a családja jelentette be a Twitteren.

A különleges magasságáról ismert Mayhew 1977 és 2015 között játszotta Chewbaccát, majd Az ébredő Erő után átadta a szerepet a finn Joonas Suotamónak. A színész 1976-ban kezdte a pályáját egy Szindbád-filmben, a producerek egy újságcikk miatt figyeltek fel a 218 centiméter magas fiatalemberre. George Lucas pedig egy kórházi folyosón szúrta ki Mayhew-t, aki azzal biztatta a kezdő színészt, hogy gyakorlatilag nem lesz más dolga, mint hogy kosztümben álljon a kamera előtt – írja a Deadline.

Természetesen később ennél nagyobbra dagadt Chewbacca szerepe és ezzel Mayhew legendája is. Lucas egyébként azt nyilatkozta, hogy a karaktert az imádott alaszkai malamutja ihlette, akinek egyébként egy másik Lucas-karakter, Indiana Jones a nevét köszönheti. Chewbacca neve pedig az orosz kutya (sobaka) szóból ered.

Mayhew az eredeti trilógia és Az ébredő Erő mellett a hírhedt Star Wars Holiday Specialban alakította a hős wookie-t, Az utolsó Jedikben pedig „wookie konzultánsként” szerepelt a stáblistán. Emellett rövidfilmekben, videojátékokban és animációs sorozatban kölcsönözte Chewbacca hangját.

Az excentrikus stílusáról ismert színész a Star Wars-univerzumon kívül kevés szerepet vállalt, ezek közül egy 1981-es BBC-sorozat, a Tall Knight in Dark Towers emelkedik ki, de szerepelt az 1978-as Terrorban, a 2008-as Yesterday Was a Lie-ban és legutóbb a 2016-os Killer Inkben.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
[email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya