Hírek

Meghalt Chewbacca színésze, Peter Mayhew

A 218 centiméter magas Peter Mayhew öt filmben alakította a Star Wars kedvenc wookie-ját, Chewbaccát.

74 éves korában meghalt Peter Mayhew brit színész, aki Chewbacca szerepét játszotta az eredeti Star Wars-trilógiában és két további Star Wars-filmben. A hírt a családja jelentette be a Twitteren.

A különleges magasságáról ismert Mayhew 1977 és 2015 között játszotta Chewbaccát, majd Az ébredő Erő után átadta a szerepet a finn Joonas Suotamónak. A színész 1976-ban kezdte a pályáját egy Szindbád-filmben, a producerek egy újságcikk miatt figyeltek fel a 218 centiméter magas fiatalemberre. George Lucas pedig egy kórházi folyosón szúrta ki Mayhew-t, aki azzal biztatta a kezdő színészt, hogy gyakorlatilag nem lesz más dolga, mint hogy kosztümben álljon a kamera előtt – írja a Deadline.

Természetesen később ennél nagyobbra dagadt Chewbacca szerepe és ezzel Mayhew legendája is. Lucas egyébként azt nyilatkozta, hogy a karaktert az imádott alaszkai malamutja ihlette, akinek egyébként egy másik Lucas-karakter, Indiana Jones a nevét köszönheti. Chewbacca neve pedig az orosz kutya (sobaka) szóból ered.

Mayhew az eredeti trilógia és Az ébredő Erő mellett a hírhedt Star Wars Holiday Specialban alakította a hős wookie-t, Az utolsó Jedikben pedig „wookie konzultánsként” szerepelt a stáblistán. Emellett rövidfilmekben, videojátékokban és animációs sorozatban kölcsönözte Chewbacca hangját.

Az excentrikus stílusáról ismert színész a Star Wars-univerzumon kívül kevés szerepet vállalt, ezek közül egy 1981-es BBC-sorozat, a Tall Knight in Dark Towers emelkedik ki, de szerepelt az 1978-as Terrorban, a 2008-as Yesterday Was a Lie-ban és legutóbb a 2016-os Killer Inkben.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió.
Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..