Hírek

Meghalt David Bowie

david-bowie69 éves korában, mindössze két nappal a születésnapja utána halt meg David Bowie brit rockzenész, színész – erősítette meg a hírt a művész képviselője hétfőn a Hollywood Reporter portálnak.

A több mint negyven évet átívelő karrierje során az énekes-dalszerző-producer, aki a glam rock, az art rock, a soul, a hard rock, a dance pop, a punk és az elektronikus zene világában is kipróbálta magát, január 10-én, vasárnap halt meg rákbetegségben, mindössze 2 nappal 25. stúdiólemeze, a Blackstar megjelenése után.

„David Bowie békésen halt meg családja körében a rákkal folytatott 18 hónapnyi bátor küzdelem után. Sokan közületek osztoznak a veszteségben, mégis arra kérünk mindannyiótokat, tartsátok tiszteletben a család magánéletét a gyász idején” – olvasható a művész hivatalos közösségi profiljaira feltett közleményben.

A David Robert Jones néven született Bowie 1972-ben robbant be a köztudatban a The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars című albummal, ahol az androgün Ziggy Stardust alteregóját magára öltve összművészeti produkciót csinált a zenéből. Zenei sikerei megszámlálhatatlanok, folyamatosan megújuló stílusa világszerte első számú szupersztárrá avatta.

maxresdefaultBowie nemcsak zenészként alkotott maradandót, a filmes életnek is különleges szereplője volt. Érdekes megjelenése (például a tény, hogy egy iskolai balesetnek köszönhetően a két szeme eltérő színű volt) szinte predesztinálták arra a kaméleon szerepre, amit magára osztott – és ami a későbbiekben feltehetően első filmszerepeit is meghozta neki. Néhány rövidfilm után 1976-ban Nicolas Roeg A Földre pottyant férfi (középső kép) című filmjében kapott főszerepet, majd játszott Marlene Dietrich utolsó filmjében, a Dzsigolóban. A nyolcvanas években Bowie sokat játszott: Az éhség, a Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence!, az Abszolút kezdők mellett olyan, mára már kultikussá váló filmekben is komoly szerepet kapott, mint a mai szemmel igencsak megkérdőjelezhető Fantasztikus labirintus és az időtlen klasszikussá nemesedő Krisztus utolsó megkísértése, ahol Poncius Pilátus szerepében láthattuk. A következő évtizedekben sem hagyott fel a színészkedéssel, olyan különleges figurákat alakított, mint Andy Warhol A graffiti királyában, mint Nicola Tesla A tökéletes trükkben (fenti kép) vagy akár saját maga a Zoolander, a trendenkívüliben.

bowieA közel hetven éves művész minden megmozdulásával képes volt megdöbbenteni, 2012-ben készített albumához, a The Next Dayhez olyan sztárok segítségével botránkoztatott, mint Gary Oldman, Marion Cottilard és Tilda Swinton. A legutolsó pillanatig dolgozott: nemrégiben írta a The Last Panthers sorozat főcímzenéjét, novemberben a Lazarus musicalhez komponált, halála előtt pedig nem sokkal az új lemezéhez készült klipekben, a Lazarusban és a Blackstarban szerepelt.

Fia, a Holdat, a Forráskódot és a hamarosan mozikba kerülő Warcraftot jegyző Duncan Jones, egy szívszorító képpel búcsúzott apjától Twitter fiókjában.

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés