Hírek

Meghalt Eunice Gayson, az első Bond lány

Eunice Gayson

Június 8-án 90 évesen meghalt Eunice Gayson, az első Bond lány. Sylvia Trench szerepét játszotta az első két filmben, a Dr. Nóban és az Oroszországból szeretettel című részben. Nevéhez fűződik a sorozat egyik legjellemzőbb mondata: „a nevem Bond, James Bond”.

Eunice Gayson haláláról hivatalos Twitter profilja számol be: „Nagyon fog hiányozni” – fejezték be a rövid közleményt. Michael G. Wilson és Barbara Broccoli, a Bond filmek producerei azt nyilatkozta: „Szomorúan halljuk, hogy Eunice Gayson, a legelső Bond lány, a Dr. No és az Oroszországból szeretettel szereplője elment közülünk. Részvétünket fejezzük ki az egész családnak.”

Igazi fun fact, hogy Gayson segített megalkotni az első és máig talán legjellemzőbb Bond kifejezést, a 007-es ügynök bemutatkozását. Az általa alakított Tranch a Le Cercle Club kaszinójában találkozott először Bonddal, ahol kártyázás közben a nő azt javasolta, emelje a tétet:

  • Csodálom a bátorságát, Miss …? – mondta a titkosügynök.
  • Trench, Sylvia Trench… Én pedig csodálom a szerencséjét, Mr…? – kérdezett vissza a nő.
  • Bond, James Bond.

Badum, tsss…

Erről még 2012-ben nyilatkozott Gayson a BBC-nek. Itt mesélte, hogy Sean Connery, az első James Bond sokat küzdött a szöveggel. Ahogy a nő mondta: „azt kellett mondania, Bond, James Bond, de ő ehelyett minden mást mondott: Sean Bond, James Connery”.

Terence Young javaslatára Conneryt alkohollal itatták, és utána már rögtön minden rendben ment.

Sylvia Trenchet egyébként kezdetben visszatérő karakternek tervezték, de Guy Hamilton, a Goldfinger rendezője ezt az ötletet elvetette. Így lett ehelyett Eunice Gayson az egyetlen Bond lány, aki két filmben is eljátszotta a karaktert. Talán kevesen tudják, de hangja nem hallható a filmekben, ahogy sok későbbi lányé sem. A ’60-’70-es évek Bond lányait mind utószinkronizálták. És mindnek ugyanaz a szinkronszínész, Nikki van der Zyl adta a hangját.

A kém, aki szeretett engem – James Bond és a nők

Eunice Gayson egyébként 1928-ban született Croydonban, London közelében. A Bond filmeken kívül ismerős lehet még az 1958-as Frankenstein bosszúja című filmből, de szerepelt Az angyal című sorozatban is.

(via)

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..