Hírek

Meghalt George A. Romero, akinek a zombiműfajt köszönhetjük

A B-filmek meghatározó személyisége lépett a túlvilágra. Romero munkáinak hatását a mai napig tetten lehet érni, pótolhatatlan alkotó volt.

Romero első filmjével Az élőhalottak éjszakájával 1968-ban elindította a zombiműfajt, amely az utóbbi évtizedben újból virágzásnak indult.

Filmjeivel nem csupán a rémisztgetés és a trancsírozás volt a célja, hanem a társadalomkritika is.

Ez a legérzékletesebben a ’78-as Holtak hajnalában jelent meg, ahol az élőholtakat a fogyasztói társadalom egyedeivel hozta párhuzamba, akik miután meghaltak, akkor is a plázákat járják. Kedvelte a misztikumot és a feszültségkeltést, viszont a horror műfajától ritkán tért el. Kivételként szolgál az 1981-es Motorlovagok, de mindig vissza-visszatért a holtakhoz. Utolsó rendezése a 2009-es Survival of the Dead.

Nem a legsokoldalúbb rendező volt, ám munkái sok generációt inspiráltak, és minden bizonnyal a The Walking Dead, a Z világháború, a 28 nappal később sem lehetett volna akkora siker, ha ő nem lett volna. Olyan volt ő az élőholtas horror műfajának, mint Hitchcock a thrillernek.

A litván és kubai származású amerikai rendező hosszú ideje harcolt a tüdőrákkal. Álmában érte a halál 77 éves korában.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés