Hírek

Meghalt John G. Avildsen, a Rocky rendezője

81 éves korában, Los Angelesben meghalt John G. Avildsen a Rocky (a képen) és a Karate kölyök filmek Oscar-díjas rendezője – olvastuk a Variety.comon.

Egy 2006-os interjúban Avildsen elmondta, hogy kezdetben nem nagyon izgatta, hogy egy bokszolóról forgasson, de aztán megindította a Sylvester Stallone forgatókönyvében ábrázolt karakter. Egy másik projekt miatt kellett lemondania, hogy megrendezze a folytatást is. „Egyike a legnagyobb hibáimnak – mondta róla. A franchise-hoz végül az ötödik résznél tért vissza.

Stallonét is lesújtotta a rendező halála. „Mindent John Avildsennek köszönhetek. A rendezése, a szenvedélye, a gondolatisága és a szíve – a nagy szíve – tette a Rockyt azzá a filmmé, amivé vált. Megváltoztatta az életemet, és  örökké az adósa maradok. Senki sem tudta volna jobban csinálni, mint a barátom, John Avildsen. Nagyon fog hiányozni.”

Avildsen az illinoisi Oak Parkban látta meg a napvilágot, filmes karrierjét Arthur Penn és Otto Preminger rendezőasszisztenseként kezdte, majd a hatvanas-hetvenes években operatőrként dolgozott, 1969-ben mutatkozott be rendezőként.

Avildsen azzal vívott ki magának ismertséget, hogy vesztesekről, esélytelenekről készített filmet, akikből aztán győztes vált. Első sikerét 1970-ben a Joe című filmmel aratta Susan Sarandonnal és Peter Boyle-lal a főszerepben. Három évvel később a Mentsd meg a tigrist! című filmmel ismét az Akadémia figyelmének központjába került: Jack Lemmon alakításáért Oscart nyer, a filmet pedig további két kategóriában jelölték díjra. Avildsent a Rocky után 1983-ban újra Oscarra jelölték, ezúttal a Traveling Hopefully című rövid dokumentumfilmért. A legtöbben talán a Karate kölyök-filmjeit ismerik, a sorozat első három részét köszönhetjük munkájának.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com