Hírek

Meghalt John Hurt Golden Globe-díjas színész

Sir John Hurt Golden Globe- és kétszeres BAFTA-díjas színész hetvenhét évesen hunyt el hasnyálmirigyrákban.

Január 27-én hunyt el John Hurt angol színész, miután két éve küzdött a rákkal. Utolsó filmje, a Darkest Hour idén decemberben fog a mozikba kerülni, amelyben Neville Chamberlain politikust alakítja a II. világháború idején.

John Hurt ötvenéves pályafutása alatt olyan feledhetetlen karaktereket játszott, mint a Harry Potter-filmek varázspálca készítő Ollivandere, az Indiana Jones és a kristálykoponya királyság Oxley professzora, a V, mint vérbosszú kegyetlen diktátora. A nyolcadik utas: a Halál egyik leghíresebb jelenete fűződik a nevéhez, amelyben a lény kitör a hasfalából, ezt az Űrgolyhókban újra eljátszhatta viccesebb formában.

 

A teljesség igénye nélkül – hiszen több mint száz filmben szerepelt –, olyan alkotásokban mutatta meg sokszínűségét, mint a Pokolfajzat, Suszter, szabó, baka, kém, Snowpiercer – Túlélők viadalavagy Lars von Trier Melankóliája. Narrátorként pedig a Halhatatlan szeretőkben és a Parfüm: Egy gyilkos történetében hallhattuk.

1971-ben 10 Rillington Place-ért kapta élete első BAFTA-jelölését legjobb férfi mellékszereplőként, az utolsóként pedig A rét című filmért jelölték 1990-ben.

 

A nagy sikert az Éjféli expressz hozta el számára 1979-ben, amikor Golden Globe- és BAFTA-díjat nyert, továbbá Oscar-jelölést kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

1981-ben Az Elefántemberben nyújtott alakításáért legjobb férfi színésznek jelölték az Oscaron és a Golden Globe-on is, de díjjá csak a BAFTA-jelölését tudta váltani abban az évben.

 

A Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia 2012-ben életműdíjjal jutalmazta John Hurt fél évszázadnyi munkásságát.

Az angol királynő 2015-ben ütötte lovaggá a drámában nyújtott szolgálataiért.

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés