Hírek

Meghalt Morcsányi Géza

Morcsányi Géza halálhírét a Magvető Kiadó közölte szerda este.

Életének 71. évében elhunyt Morcsányi Géza műfordító, dramaturg és szerkesztő, a Magvető Kiadó egykori igazgatója.

A Telex életrajza szerint Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született Budapesten. 1977 és 1988 között dramaturgként dolgozott több teátrumban, köztük a Radnóti Miklós Színházban.

Később az Interpress Magazin szerkesztője, 1989-1995 között az IPC Könyvkiadó munkatársa volt. A Magvető Könyvkiadót 1995-2015 között vezette. Ezalatt több mint nyolcszáz könyv jelent a kiadónál: mások mellett Esterházy Péter, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György és Závada Pál művei.

Morcsányi műfordítóként többek közt Bulgakov, Csehov, Gorkij, Gogol és Ljudmila Ulickaja műveit ültette magyarra. Legutóbb egy Csehov-kötet válogatott és fordított, A szerelemről és más történetek tavaly jelent meg.

Munkásságát több díjjal ismerték el: 1999-ben Jászai Mari-, 2004-ben Gemini-, 2005-ben Budapestért díjat és A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

A filmrajongók 2017-ben ismerhették meg a nevét és arcát, amikor férfi főszereplője volt Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas, Oscar-díjra jelölt alkotásának, a Testről és lélekről című filmnek.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com