Hírek

Meghalt Olivia Newton-John

A színésznő és énekesnő 73 éves volt, évtizedek óra mellrákkal küzdött.


Hirdetés

Elhunyt Olivia Newton-John többszörös Grammy-díjas énekesnő, a Grease és a Xanadu musicalek sztárja. Halálát hivatalos Facebook oldalán közölte a férje. A halál okát nem közölték, de Newton-Johnnál 1992-ben mellrákot diagnosztizáltak; később meggyógyult, de a rák 2013-ban kiújult és négy év alatt áttéteket képzett a szervezetében – írja a Deadline.

Newton-John 1948. szeptember 26-án született az angliai Cambridge-ben, majd gyermekkorában családjával az ausztráliai Melbourne-be költözött. Tinédzserként kezdett el zenélni, majd megnyert egy ausztrál tehetségkutatót. Country énekesnőként kezdett karriert, de hamar átnyergelt a popra az 1973 végén megjelent Let Me Be There című slágerével. Ez volt az első a 15 Top 10-es amerikai kislemezéből, köztük öt került az első helyre: az I Honestly Love You, a Have You Never Been Mellow, a Please Mr., Please, a You’re the One That I Want (John Travoltával, a Grease-ből), a Magic (az 1980-as Xanadu filmből) és a legnagyobb slágere, a Physical. Ez utóbbi 1981 legsikeresebb kislemeze volt. A klipben Newton-John trikót és fejpántot viselt, modellek és ducibb kondizók között mászkált, amivel a fitnesz-őrületet is beindította.

Énekesnőként négy Grammy-t nyert a tucatnyi jelölés mellett. Csillaga van a Hollywood Walk of Fame-en is.

A filmrajongók leginkább Sandy-ként ismerik a Grease-ből, az 1978-as film minden idők legtöbb bevételt hozó filmmusicaljei között van. A Broadway-adaptációban John Travolta mellett olyan dalokat énekelt, mint a Hopelessly Devoted to You című ballada és a Summer Nights. A film soundtrackje 12 egymást követő héten át volt a Billboard 200-as lista első helyén, és csak az Egyesült Államokban több mint 8 millió példányban kelt el. Frankie Valli címadó dala szintén a slágerlisták elejéig jutott. A film az 1950-es évek nosztalgiáját ötvözte a feltörekvő diszkó mozgalommal (Sandy karaktere a retro tinisztárra, Sandra Dee-re hasonlított), és filmsztárokat csinált Newton-Johnból és Travoltából.

A Grease 2020-ban bekerült a legfontosabb amerikai filmeket gyűjtő Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmnyilvántartásába.

Az 1980 augusztusában megjelent Xanadu a 70-es évek végi görkoris diszkóőrületet követte. Newton-John egy titokzatos nőt játszott, aki beleszeret egy Los Angelesben élő, küszködő szabadúszó művészbe (Michael Beck). Gene Kelly is szerepelt a filmben, ami ennek ellenére megbukott – a görkori mánia eddigre már lecsengett –, de a filmzene a Billboard 200-as listáján a 4. helyig jutott, és dupla platinalemez lett. Bár ezeken kívül csak kisebb filmszerepeket vállalt, Newton-John több szólóalbuma is nagy sikert aratott az 1970-es években és a 80-as évek elején.

Grease-béli partnere, John Travolta szívszorító sorokkal búcsúzott tőle: azt írja, Olivia mindannyiunk életét jobbá tette.

Virágok helyett a család azt kérte, hogy a rákkutatással foglalkozó, általa létrehozott alapítványnak adományozzanak az ONJfoundation.org oldalon.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!