Hírek

Meghalt Peter Vaughan, a Trónok harca Aemon mestere

Peter VaughanMa reggel fél tizenegy körül, 93 éves korában halt meg családja körében a Trónok harca Aemon mestere, Peter Vaughan – olvastuk a Deadline.comon.

Peter Vaughan 1923-ban Peter Ohmként született az angliai Shropshire-ben. Karrierjét színházi színészként kezdte, majd a világháború után 1959-ben Alfred Hitchcock 39 lépcsőfokjában debütált a filmvásznon. Az áttörésre 1964-ig kellett várnia, amikor is főszerepet kapott Jim O’Connolly Smokescreen című filmjében.

Peter Vaughan, aki öt évadon keresztül játszotta Aemon mestert a Trónok harca című HBO sorozatban, a BBC szitkom sorozatában, a Porridge-ben Harry Groutot alakította.

A színész több mint hét évtizeden átívelő karrierje során számos színházi, filmes és tévés szerepet vállalt a legkülönfélébb stílusú művekben. Játszott Terry Gilliam Időbanditák című filmjében, a rendező kultikus Braziljában és Kazuo Ishiguro Napok romjai című filmjében is Anthony Hopkins és Emma Thompson oldalán.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya