Hírek

Meghalt Rajk László építész, díszlettervező

Meghalt Rajk László a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának volt elnökségi tagja, volt SZDSZ-es politikus, akit díszlettervezőként többek között Tarr Béla, Gothár Péter, Jancsó Miklós, Ridley Scott, Costa-Gavras, John Irwin és Nemes Jeles László filmjei révén ismerhet a közönség.

Rajk László 1949. január 16-án született Budapesten. Apja 1946 és 1949 között belügy- majd külügyminiszter volt, akit koholt vádak alapján letartóztattak és kivégeztek. Anyját, Földi Juliannát bebörtönözték, az alig négy hónapos Rajk Lászlót pedig álnéven egy budapesti gyermekotthonban helyezték el, csak 1953 után kerülhetett vissza családjához.

Rajk 1972-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Majd 1975-76-ban Montrealban a McGill University hallgatója volt, ahol két évvel később, 1978-ban tudományos fokozatot is szerzett. Építészként legismertebb munkái közé tartozik a Lehel csarnok épülete, a Corvin Mozi multiplexszé alakítása és a Moulin Rouge épületének átalakítása.

1973-tól több mint harminc színpadi produkció és mintegy negyven film és kiállítás látványtervezője volt.

A MAFILM látványtervezőjeként többek között Erdély Miklós, Gothár Péter és Jancsó Miklós filmjeiben működött közre. A nyolcvanas évektől olyan filmek stáblistáján is találkozhatunk a nevével, mint a Walter Hill által rendezett Vörös zsaru és Costa-Gavras Music Box című filmje.

Filmes pályafutása ezután olyan produkciókban való részvételekkel folytatódik mint a A londoni férfi, A torinói ló, a Saul fia, az 1945  vagy a Curtiz.

2009-ben Kossuth-díjjal tüntették ki sokoldalú művészi munkássága, számos film- és színházi produkcióban való részvétele, látványtervezői tevékenysége elismeréseként.

2016-ban az Amerikai Látványtervezők Céhének szakmai díját kapta meg Ridley Scott Mentőexpedíció című filmjének látványterveiért, aminek egyes jeleneteit szintén Budapesten vettek fel.

Nemes Jeles Lászlóval első rövidfilmje óta dolgozik együtt. Az Oscar-díjjal kitüntetett Saul fia és a Napszállta díszlet- és látványtervezője is ő volt. Az idén a nemzetközi filmek mezőnyében az Oscar-díjra nevezett, Akik maradtak című film munkálataiban is közreműködött.

A film rendezője, Tóth Barnabás az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: „Nemcsak a film látványvilágát alkotta meg, mégpedig bravúrosan, hanem a történelmi háttérhez is rengeteg ötletet kaptunk, sok minden, amit a szereplők csinálnak vagy mondanak, tőle származott.”

Rajk László az SZDSZ alapító tagja volt, az 1990-es választási kampányban reklámfilmeket és plakátokat is tervezett. 1996-ig SZDSZ-es parlamenti képviselő volt. 2004-től a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának tagja volt.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com