Hírek

Meghalt Robby Müller

Szellemkutya
Szellemkutya

Robby Müller, Jim Jarmusch, Lars von Trier és Wim Wenders holland operatőre, 78 éves korában, hosszú betegség után elhunyt – olvastuk az IndieWire-ban. Olyan páratlan művek fűződnek a nevéhez, mint az Amerikai barát, a Halott ember vagy a Hullámtörés.Pályája szinte együtt indult Wim Wenders-szel, akivel az 1971-es Nyár a városban volt az első közös munkájuk. Később számos díjnyertes filmen dolgoztak együtt, köztük volt az Amerikai barát és a Párizs, Texas is. Jim Jarmusch is előszeretettel forgatott vele: a Törvénytől sújtva, a Mystery Train, a Halott ember, a Szellemkutya és Kávé is cigaretta is dicséri kivételes ízlését. Lars von Trier vele készítette a Hullámtörést és a Táncos a sötétbent is. Ez utóbbiakért számos díjat nyert el.

Robby volt az egyik legfigyelemreméltóbb ember, akit ismertem, az egyik legkedvesebb barátom, a bátyám, a tanítóm – nyilatkozta róla Jarmusch. – Nélküle nem hiszem, hogy bármit tudnék a filmkészítésről vagy sok más dologról. Most elrepült, de a szellemisége és a gondolatai mindig a szívemben lesznek. Köszönök, Robby, mindent, amit nekünk adtál és a pótolhatatlan jelenlétedet az életünkben.”

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya