Hírek

Meghalt Rutger Hauer

A holland Rutger Hauer, a ’70-es és ’80-as évek sztárja hetvenöt éves korában hunyt el. Nevére valószínűleg minden mozinéző emlékszik.

Rutger Hauer egy időben mindennapos névnek számított a mozijárók között, és valószínűleg még azok is fel-felismerik, akiknek a filmes világa valamikor a kilencvenes években vagy később kezdődött. Alakított egyszerű zsáner-szerepeket is, de volt olyan érzékeny alakítása is, amelyik Arany Oroszlánt hozott filmjének, és legalább egy (-két) filmtörténeti jelentőségű karakterrel is büszkélkedhetett.

Legnagyobb szerepe a Szárnyas fejvadász Roy Batty nevű replikánsa volt: a gyilkos roboté, aki azonban a film végének nagyszerű érzelmi fordulatát szállítja egy felejthetetlen jelenetben, Harrison Forddal szemben. Hauer maga írta saját szövegét ehhez a párbeszédhez, és méltó helyet nyert vele minden idők legnagyobb jelenetei között.

Rutger Hauer a hatvanas évektől aktív színész. Természetes tehetsége volt például a horror- és a vámpírfilmekhez – írja a Variety. A hatvanas évek végére hazájában sztárnak számított Paul Verhoeven’ Floris című középkori sorozatának főszerepe miatt. A hetvenes évek közepére Verhoeven Turkish Delight című filmje, amely jókora közönségsikert aratott és egy Legjobb külföldi film Oscart is begyűjtött, nemzetközileg is ismertté tette. Néhány további Verhoeven-művészfilm után Hollywoodban kezdett új karriert: 1981-ben már terroristát alakított Sylvester Stallone Nighthawks című filmjében.

A nyolcvanas években főképp akciószerepeket játszott: szerepelt nagy költségvetésű fantasyben  (Ladyhawks), eposzi történelmi filmben (Flesh & Blood), akciófilmekben. Nagy művészi áttörését egy olasz film, Ermanno Olmi The Legend of the Holy Drinker című műve hozta meg 1988-ban: a filmben alkoholista, hajléktalan piti bűnözőt alakít, aki megváltásra talál Párizsban; érzékeny alakítása a filmnek Arany Oroszlán díjat nyert Velencében.

A kilencvenes években már inkább rutinszerepeket vállalt, amerikai és nemzetközi filmekben egyaránt. Vámpírúrként szerepelt például a Buffy the Vampire Slayer eredeti filmváltozatában. Egyre több alacsony kategóriás, egyenesen videókazettára készülő filmet is elvállalt; 2001-ben például nem kevesebb, mint hét produkciót forgatott.

Rutger Hauer mint Roark bíboros (Sin City)

 

Hauer emlékezetes még egyik legutóbbi filmszerepéből is: a korrupt és sötét Roark bíborost alakította a Sin Cityben. A Batman: Kezdődik című Christopher Nolan-filmben pedig egy ideig ő irányítja a Wayne vállalatot.

Hauer társadalmilag is aktív volt: a Greenpeace szponzoraként nyilatkozataiban sem fogta vissza magát, és ő alapította az AIDS iránti tudatosságot terjesztő Starfish társaságot. Hazájában, Hollandiában hunyt el, otthon, rövid lefolyású betegség után.

Guillermo del Toro ezt írta róla: „intenzív, mély, őszinte, mágneses vonzerejű színész, aki igazságot, erőt és szépséget hozott filmjeibe”.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya