Hírek

Meghalt Sam Shepard, színész és Pulitzer-díjas író

Igazi multitalentum volt Shepard, aki emlékezetes teljesítményeket nyújtott színészként, rendezőként, íróként és színdarabok szerzőjeként.

Itthon inkább filmes alakításairól volt ismert, ám az Egyesült Államokban a Broadway egyik meghatározó, nagyformátumú figurájaként volt számon tartva. Az elásott gyermekért Pulitzer-díjat kapott 1979-ben, ezek mellett 44 színdarab és egyéb írásos művek (memoárok, novellák és esszék) szerzője volt.

Az igazakban Chuck Yeager eljátszásáért a Legjobb mellékszereplő Oscarjára jelölték, ám nem kapta meg. Több mint 68 szerepe volt 47 éven keresztül tartó filmes pályafutása alatt. Karrierje első nagy lökése Terrence Malick Mennyei napok című filmje volt. Ismerős lehet többek közt A sólyom végveszélyben, az Acélmagnóliák, a Mud, a Kardhal és az Augusztus Oklahomában című filmekből. Legutóbb az Éjféli látomásban és a Bloodline című sorozatban láthattuk.

Szerepeiben visszatérők voltak a kemény külsővel, de érzékeny belsővel bíró figurák.

Sam Shepardöt 73 éves korában érte a halál. Otthoni körülmények közt, Kentuckyban, családja körében hunyt el ALS betegsége miatt.

Avatar

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya