Hírek

Meghalt Sam Shepard, színész és Pulitzer-díjas író

Igazi multitalentum volt Shepard, aki emlékezetes teljesítményeket nyújtott színészként, rendezőként, íróként és színdarabok szerzőjeként.

Itthon inkább filmes alakításairól volt ismert, ám az Egyesült Államokban a Broadway egyik meghatározó, nagyformátumú figurájaként volt számon tartva. Az elásott gyermekért Pulitzer-díjat kapott 1979-ben, ezek mellett 44 színdarab és egyéb írásos művek (memoárok, novellák és esszék) szerzője volt.

Az igazakban Chuck Yeager eljátszásáért a Legjobb mellékszereplő Oscarjára jelölték, ám nem kapta meg. Több mint 68 szerepe volt 47 éven keresztül tartó filmes pályafutása alatt. Karrierje első nagy lökése Terrence Malick Mennyei napok című filmje volt. Ismerős lehet többek közt A sólyom végveszélyben, az Acélmagnóliák, a Mud, a Kardhal és az Augusztus Oklahomában című filmekből. Legutóbb az Éjféli látomásban és a Bloodline című sorozatban láthattuk.

Szerepeiben visszatérők voltak a kemény külsővel, de érzékeny belsővel bíró figurák.

Sam Shepardöt 73 éves korában érte a halál. Otthoni körülmények közt, Kentuckyban, családja körében hunyt el ALS betegsége miatt.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Ráadás és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek – az igényes blockbusterek mellett.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..