Hírek

Meghalt Sam Shepard, színész és Pulitzer-díjas író

Igazi multitalentum volt Shepard, aki emlékezetes teljesítményeket nyújtott színészként, rendezőként, íróként és színdarabok szerzőjeként.

Itthon inkább filmes alakításairól volt ismert, ám az Egyesült Államokban a Broadway egyik meghatározó, nagyformátumú figurájaként volt számon tartva. Az elásott gyermekért Pulitzer-díjat kapott 1979-ben, ezek mellett 44 színdarab és egyéb írásos művek (memoárok, novellák és esszék) szerzője volt.

Az igazakban Chuck Yeager eljátszásáért a Legjobb mellékszereplő Oscarjára jelölték, ám nem kapta meg. Több mint 68 szerepe volt 47 éven keresztül tartó filmes pályafutása alatt. Karrierje első nagy lökése Terrence Malick Mennyei napok című filmje volt. Ismerős lehet többek közt A sólyom végveszélyben, az Acélmagnóliák, a Mud, a Kardhal és az Augusztus Oklahomában című filmekből. Legutóbb az Éjféli látomásban és a Bloodline című sorozatban láthattuk.

Szerepeiben visszatérők voltak a kemény külsővel, de érzékeny belsővel bíró figurák.

Sam Shepardöt 73 éves korában érte a halál. Otthoni körülmények közt, Kentuckyban, családja körében hunyt el ALS betegsége miatt.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com