Hírek

Meghalt Tobe Hooper, a Poltergeist rendezője

74 éves korában, egyelőre ismeretlen okból hunyt el a horrorműfaj egyik legnagyobb hatású, de vitatott minőségű filmeket gyártó rendezője.

George A. Romero után idén újabb horrorrendezőt veszítettünk el. Tobe Hooper első filmje az 1969-es Eggshells című fantasy volt, de hamar rátalált a félelemre építő műfajra. Második mozija ugyanis a hatalmas sikerű A texasi láncfűrészes mészárlás volt, mellyel kisebb reformot hozott. Bőrpofa igaz eseményeken alapuló történetének realista ábrázolásmódjával és szokatlan erőszakosságával mutatott újat. Sok országban be is tiltották, de ez nem hátráltatta, hogy az egyik legjövedelmezőbb független filmmé váljon a 70-es években. Ő rendezte a Halálbarlang alcímű folytatást is, melyről sokkal negatívabb a közvélemény – feltehetően a humoros motívumok miatt.

Poltergeist: Kopogó szellem (1982)

A lejtmenet jellemző is Hooper karrierjére, ugyanis kevés a népszerű filmje ezután. A legkedveltebb egyértelműen a Poltergeist: Kopogó szellem volt, melyben az is közrejátszott, hogy Steven Spielberg támogatta íróként és producerként. Állítólag még rendezőként is helyettesítette Hoopert néhány jelenetnél, de erről pontos információkat nem tudni. A Poltergeist című horror a nyolcadik volt az 1982-es bevételi listán és kritikai siker is volt.

A szellemekkel csatázó család után azonban nem ért el sikereket. Az Életerőt, a Borzalmak éjszakáit és 2013-as utolsó munkáját, a Djinnt sem szerették igazán a nézők. Ez azonban nem veszi el érdemeit, hiszen

megalkotott egy olyan karaktert, akihez Hollywood folyamatosan visszanyúl újabb feldolgozások keretei közt

– idén is kapunk egy Bőrpofa című filmet, mely ezúttal eredetsztori lesz a láncfűrészes  gyilkos tinédzser éveiről.

Tobe Hooperre emlékezve nézzük meg az általa rendezett Dancing with Myself című Billy Idol-dal egészen látványos klipjét:

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com