Hírek

Meghalt Vittorio Taviani, olasz rendező

Vittorio Taviani

Hosszú betegség után, 88 évesen meghalt Vittorio Taviani, Arany Medve-díjas filmrendező, akit a család privát temetőjében hamvasztottak el – a rendező lányának közleményét a BBC tolmácsolta.

Vittorio és testvére Paolo, az 1960-as években lett ismert Olaszország-szerte, utolsó filmjüket pedig 2017-ben készítették. Két legismertebb alkotásuk az 1977-es Apámuram, ami elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálmáját, illetve a 2012-es Cézárnak meg kell halnia című film, ami Berlinben győzedelmeskedett.

Vittorio a Pisai Egyetemen kezdett jogi tanulmányokat, majd a film iránti érdeklődés miatt félbehagyta azt. A testvérpár közös rövidfilmek után 1962-ben elkészítette első nagyjátékfilmjét. A továbbiakban is együtt dolgoztak. Ahogy a Repubblica című napilap írta: az olasz mozi képnagymestere az 1960-as évektől kezdve folyamatosan meséli Olaszország történelmét és jelenét.

Testvéri kapcsolatuk szoros barátságot is jelentett. Ahogy világhírű kortársuk, Marcello Mastroianni hívta őket, ők voltak a Paolovittorio.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..