Hírek

Meghalt Vittorio Taviani, olasz rendező

Vittorio Taviani
Vittorio Taviani

Hosszú betegség után, 88 évesen meghalt Vittorio Taviani, Arany Medve-díjas filmrendező, akit a család privát temetőjében hamvasztottak el – a rendező lányának közleményét a BBC tolmácsolta.

Vittorio és testvére Paolo, az 1960-as években lett ismert Olaszország-szerte, utolsó filmjüket pedig 2017-ben készítették. Két legismertebb alkotásuk az 1977-es Apámuram, ami elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálmáját, illetve a 2012-es Cézárnak meg kell halnia című film, ami Berlinben győzedelmeskedett.

Vittorio a Pisai Egyetemen kezdett jogi tanulmányokat, majd a film iránti érdeklődés miatt félbehagyta azt. A testvérpár közös rövidfilmek után 1962-ben elkészítette első nagyjátékfilmjét. A továbbiakban is együtt dolgoztak. Ahogy a Repubblica című napilap írta: az olasz mozi képnagymestere az 1960-as évektől kezdve folyamatosan meséli Olaszország történelmét és jelenét.

Testvéri kapcsolatuk szoros barátságot is jelentett. Ahogy világhírű kortársuk, Marcello Mastroianni hívta őket, ők voltak a Paolovittorio.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya