Hírek

Meghalt Wolfgang Petersen, A tengeralattjáró rendezője

Wolfgang Petersen a Viharzóna forgatásán

81 éves korában meghalt Wolfgang Petersen a német rendező, a Viharzóna, Az elnök különgépe és A tengeralattjáró alkotója. Petersen hasnyálmirigyrákban szenvedett, otthonában, 50 éve mellette álló felesége körében érte a halál.

Petersen karrierjét Németországban kezdte, de 1981-es áttörő filmje, a klausztrofób, tengeralattjárós, második világháborús eposz, A tengeralattjáró (Das Boot) megnyitotta előtte Hollywood kapuit, miután a filmet hat Oscar-díjra jelölték. Ebből kettő Petersent illette a legjobb adaptált forgatókönyvért és rendezésért, emellett BAFTA-díjra és DGA-díjra is jelölték. A film főszereplője Jürgen Prochnow volt a tengeralattjáró kapitányaként, aki jellegzetes példája Petersen akciófiguráinak – írja a Deadline.

Hamarosan a technikailag összetett, sztárvezérelt stúdió-akciófilmek egyik legkeresettebb rendezőjévé vált – ez a sorozat magában foglalta a Viharzónát (2000), Az elnök különgépét (1997), a Vírust (1995), a Célkeresztben-t (1993), a Szilánkokat (1991) – amelyet ő is írt -, a Tróját (2004) és a Poseidont (2006).

A tengeralattjáró több változatban is megjelent, kezdve a 149 perces eredeti mozifilmmel. A BBC az 1980-as évek közepén háromrészes, 300 perces minisorozatot sugárzott, az 1997-es rendezői változat pedig 208 perces volt.

Petersen rendezte az 1985-ös Kedves ellenségem című sci-fi filmet is, valamint rendezője és társírója volt az 1984-es Végtelen történetnek, sokak meghatározó gyerekkori fantasy filmjének. Több általa rendezett filmnek producere is volt. Utolsó filmjével, a 2016-os Négyen a bank ellen című vígjátékkal 35 év után először tért vissza alkotóként Németországba.

Kollégái és színészei kedvelték és csodálták őt, köztük Clint Eastwood, Harrison Ford, George Clooney, Brad Pitt, Rene Russo, Glenn Close, Mark Wahlberg, Dustin Hoffman, Morgan Freeman és Diane Lane.

„Különleges emlék marad, hogy Wolfgang rendezett Az elnök különgépében – írta Glenn Close kedden kiadott nyilatkozatában. „Bár a forgatókönyv izgalmas és hihetetlenül intenzív volt, sok nevetésre is emlékszem, különösen War Room hatalmas asztala körül forgatott jeleneteknél. Wolfgang egy távirányítású kamerát állított be, amely képes volt egyhelyben forogni, és zökkenőmentesen felvenni sorban mindannyiunkat. Onnan tudtad, hogy a kamera meg fog állni rajtad, hogy Wolfgang viccesen instruált, miközben beállította a felvételt. Felváltva mutatott ránk, és mondogatta: színészkedés… színészkedés… NEM színészkedés… NEM színészkedés… színészkedés… aaaa színészkedés! Nem vesztegette senki idejét. Egy életörömmel teli emberre emlékszem, aki azt csinálta, amit a legjobban szeretett csinálni.”

Petersen 1941. március 14-én született a németországi Emdenben, rendezői karrierjét rövidfilmekkel és tévéfilmekkel kezdte az 1960-as és 70-es években – a korszakból a magyar nézők a Tetthely című sorozatra emlékezhetnek, amelynek 6 epizódját rendezte. Első mozifilmje az Einer von uns beiden (1974) volt, majd 1977-ben a Die Konsequenz következett, amelyhez az adaptált forgatókönyvet is ő írta.

Petersent felesége mellett fia, Daniel és két unokája gyászolja.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com