Hírek

Meghirdették az első erdélyi magyar rövidfilmes versenyt, a Filmgaloppot

sarga_csiko_dij_filmtettfesztFiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása érdekében a Filmtett Egyesület meghirdette az első erdélyi magyar rövidfilmes versenyt, a Filmgaloppot – közölte kedden az egyesület.

A Filmgalopp versenye a Filmtettfeszt Magyar Filmszemle helyszínein zajlik szeptember 30. és október 4. között. A jelentkezés határideje augusztus 21., a szervezők a beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén hozzák nyilvánosságra.

A Filmtett Egyesület 30 percnél rövidebb, az elmúlt két évben készült fikciós filmeket vár, amelyeknek stábja (írója, rendezője, operatőre, producere, a főszerepet alakító színészei) nagyrészt erdélyi alkotókból áll, javarészt erdélyi helyszíneken forgatták nagyrészt magyar nyelven.

A fesztivál fődíja 1 millió forint, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ajánlott fel a legjobb erdélyi magyar rövidfilm rendezője számára. A testület emellett szintén 1 millió forintos pénzdíjat ajánl fel a Sárga Csikó-díj idei nyertese javára. A 100 éves, első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület olyan filmes személyiségek számára, akik munkásságukkal jelentős mértékben segítik vagy segítették a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

A Filmtettfeszt immár tizenöt éve Erdély egyik legjelentősebb magyar filmfesztiválja, amelyet az elmúlt években egyre több helyszínen rendeznek meg. Tavaly tíz erdélyi városban voltak láthatók a magyar filmek, a fesztivál fő helyszíne Kolozsvár.

A versenyről bővebb tájékoztatást a fesztivál honlapján találtok.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya