Hírek

Meghívták a Monte-carlói Televíziós Fesztiválra az On The Spot gázai epizódját

on the spot

on the spotBekerült az 53. Monte-carlói Televíziós Fesztivál hivatalos versenyprogramjába Cseke Eszter és S. Takács András M1-en látható dokumentumfilm-sorozata, az On The Spot: Harcosok.

A világ legrangosabb televíziós fesztiválján a Hír-Dokumentumfilm kategóriában válogatták be az MTVA-nak gyártott műsor gázai epizódját a legjobb 16 idei dokumentumfilm közé. A magyar filmesek olyan műsorokkal és csatornákkal szállnak versenybe a nemzetközi elismerésért, mint a BBC Panorama, a ZDF vagy az al-Dzsazíra, de a versenyprogramban szerepelnek a CNN és a Sky News műsorai is.

Az On The Spot: Harcosok gázai filmjét beválogatták a köztelevíziók éves nemzetközi mustrájára, az idén 35. alkalommal megrendezett INPUT-ra is, ahol a világ legjobb közszolgálati műsorainak tavalyi terméséből adnak válogatást. A májusi televíziós fesztiválon oknyomozó újságírás kategóriában került a programba Cseke és S. Takács sorozata. A “Fegyverem a kamerám” nevű szekcióban két film szerepel az On The Spot mellett, a France24 háborús dokumentumfilmje és az idén Oscar-díjra is jelölt Five Broken Cameras.

A korábban már Karlovy Varyban és Strasbourgban is díjazott dokumentumfilmes páros jelenleg az On The Spot ötödik szériáját forgatja, amelyet ősszel mutat be az M1.

Monte-Carlóban június 13-án adják át a fesztivál fődíját, az Arany Nimfát a világ legjobb televíziós műsorainak, sorozatainak és filmjeinek. A monte-carlói fesztivál a maga nemében egyedülálló, és az alapító, III. Ranier herceg szándékainak megfelelően 1961 óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az amerikai sorozat- és filmdömpinggel szemben kiemelt figyelmet szenteljen az európai és a világ más részéről érkező alkotásoknak.

A magyar köztévé már fél évszázada sikeresen szerepel Monte-Carlóban. A legjobb forgatókönyvért járó díjat többek között a Nő a barakkban (1962), az Epeios akció (1964), az Ők tudják, mi a szerelem (1965) a Távolsági történet (1968) és a Halálnak halála (1970) című tévéfilmek érdemelték ki, a Játsszunk bábszínházat! gyermekműsor-sorozat az OIRT-díjat, A tenger csendje és A kis bice-bóca a közönség-zsűri díját, míg a Pillangó című tévéjáték az UNDA-díjat kapta. A legjobb női alakítás Arany Nimfa-díját Venczel Verának 1970-ben ítélte oda a rangos zsűri.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!