Hírek

Megingott a Nomadland Oscar-díja? – Itt vannak a SAG Awards győztesei

Ezúttal Aaron Sorkin filmje volt a nyerő.

Kereken három héttel az Oscar-díjak előtt díjazott a színészek céhe is, azaz a Screen Actors Guild. Az eddigi díjszezont elnézve pedig akár meglepőnek is tűnhet a SAG Awards legjobb filmnek választott alkotása.

Most már tényleg az Oscar hajrájában vagyunk, úgyhogy természetes, hogy minden új díjátadó után heves latolgatásba kezdenek a szakmai lapok, hogy hogyan is áll éppen a verseny a legrangosabb amerikai filmes díjakért.

Most a színészek osztották ki elismeréseiket, a legjobb film címével felérő jutalmat pedig A chicagó-i 7-ek tárgyalása hozta el.

Azaz ezúttal nem a Frances McDormand főszereplésével készült Nomadland lett az est királya. Bár Chloé Zhao 6 Oscar-díjra jelölt alkotása éllovasnak számít több kategóriában is, a színészek céhe ezúttal mellőzte őt. Így a Golden Globe, a Critics Choice, a rendezők és a producerek céhének díjesői után most üres kézzel távozott a film. Kérdés persze, hogy ez valóban befolyásolja-e az esélyeit a Legjobb filmnek járó arany szoborra.

Oscar-díj 2021: A jelöltek

A válasz pedig az, hogy valószínűleg nem. A legfontosabb SAG Awards ugyanis nem pontosan a legjobb filmet díjazza, hanem a legjobb szereplőgárdát egy filmen belül. Így pedig máris érthető, hogy a Nomadland miért nem került még csak a nevezettek körébe sem.

Az tény azonban, hogy McDormand helyett a Ma Rainey: A blues nagyasszonya főszerepében tündöklő Viola Davis lett a legjobb színésznő a filmes kategóriában. Így lehet, hogy itt még nincs minden eldőlve. A kategória férfi ágát is ez a film vitte, azaz a szomorúan korán elhunyt Chadwick Bosemannek mostanra szinte garantált a posztumusz Oscar-díja.

Walt Disney-től Chadwick Bosemanig – Posztumusz Oscar-jelöltek

A legjobb mellékszereplő kategóriában Youn Yuh-Jung (Minari) és Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah) győzedelmeskedtek, így utóbbi szobra is beérni látszik.

De a SAG Awards a televíziós alkotásokra is kiterjed. Itt A korona és a Schitt’s Creek vezette a mezőnyt 2-2 díjjal.

A koronát a legjobb drámai szereplőgárdáért, illetve Gillian Anderson alakításáért díjazták legjobb női szereplő kategóriában, míg a Schitt’s Creek ugyanezen díjakat vitte el vígjáték kategóriában.

Az Ozark Jason Batemanje lett a legjobb színész dráma kategóriában, Jason Sudeikis pedig a vígjáték kategóriának került az élére a Ted Lassoban nyújtott munkájáért.

A minisorozatok se maradtak ki a szórásból: ebben a kategóriában Anya Taylor-Johnson (A vezércsel) és Mark Ruffalo (Ez minden, amit tudok) lett a nyertes.

Ugyan a tavalyai SAG Awards eredménye pontosan megjósolta az azt követő Oscar színész-díjainak győzteseit, ezúttal lehet majd eltérés a legjobb női fő- és mellékszereplő, de akár a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com