Hírek

Megkapják Kínától az adóvita miatt visszatartott részesedést a hollywoodi stúdiók

kina hollywoodA hollywoodi filmstúdiók megkapják a részesedésüket a Kínában bemutatott filmjeik után, amit eddig egy adóvita miatt visszatartott az ázsiai ország filmforgalmazásért felelős állami cége, a China Film Group.

Becslések szerint tavaly október-november óta csaknem 200 millió dollár (45 milliárd forint) értékűre duzzadt az az összeg, amelyet a hollywoodi stúdiók nem kaptak meg.

A vita a kínai kormány közbeavatkozásával oldódott meg, az Amerikai Mozgóképszövetség (MPAA) pedig bejelentette, hogy ennek eredményeként „minden pénz maradéktalanul ki lesz fizetve”.

Egy tavalyi egyezmény – amelyet Joe Biden amerikai alelnök és akkori kínai kollégája, ma már államfő Hszi Csin-ping írt alá – a Kínában forgalmazott hollywoodi filmek számára 25 százalékos részesedést állapított meg a jegybevételből. Mint erről korábban beszámoltunk, a China Film Group azonban ezt 2 százalékos adóval akarta sújtani, amit a hollywoodi partnerek nem fogadtak el. A kínai fél ezért nem utalta át többek között az olyan nagy kasszasikerek kínai forgalmazásából járó jutalékot, mint A Vasember 3, amelynek jegyeladása már bemutatása első hetében rekordot döntött a kínai mozikban.

Hollywood számára nagyon fontos a „kínai kapcsolat”, mivel Kína ma már a világ második legnagyobb filmpiaca az Egyesült Államok után.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com