Hírek

Megkezdődött a Román Filmhét az Urániában

amerikaitt vagyunk

roman_filmhet_Hét filmet mutat be a magyar közönségnek a legfrissebb romániai termésből a 10. Román Filmhét, amely Razvan Savescu Amerika, itt vagyunk! című road-movie-jával kezdődött meg kedd este az Uránia Nemzeti Filmszínházban; az idei kínálatban szerepel a közelmúlt szellemi örökségét elemző dráma, vígjáték, történelmi film és politikai thriller is.

„Amikor a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia tíz éve elindította a Román Filmhetet, akkor egy olyan román filmkultúrára alapozott, amely a hetvenes években már kitűnő rendezők sorát adta a világnak. Azt azonban senki nem gondolta volna, hogy a következő tíz évben a román film legújabb generációja világszerte fogalommá válik” – idézte fel az ötnapos fesztivál megnyitóján az Uránia mozi igazgatója.

Elekes Botond hozzátette, az Urániában december közepéig egymást érik a filmfesztiválok: a hétvégén zárult Mozinet Filmnapok és a most kezdődött Román Filmhét után az ukrán, a koreai, a belga, majd a spanyol filmek kedvelőit várják, de otthont adnak az Anilogue Filmfesztiválnak és a Keresztény Filmnapoknak is. A nyolc fesztiválon összesen 75 filmet mutatnak be, ezek közül csak néhány kerül magyarországi forgalmazásba, így nagy többségük csak az Urániában látható hazai mozivásznon – hívta fel a figyelmet.

Nagy Zoltán Mihály, a Bukaresti Román Kulturális Intézet elnökhelyettese köszöntőjében arra tért ki, hogy az újhullámos román filmeknek sikerült felkelteniük a kritikusok figyelmét, de megszerettették magukat a filmrajongókkal is. A román újhullámnak olyan nyelvezete van, amely mindenki számára érthető, a néző is a film részének érzi magát – fűzte hozzá.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója szerint a Román Filmhét igazi sikertörténetté vált, olyan izgalmas kulturális csemegévé, amelyet évről évre vár a magyar közönség. „Ezek a filmek rólunk is szólnak, hiszen a kommunista múlt feldolgozatlanságát, a hirtelen jött demokrácia visszásságait, a közép-európai lét abszurd vonásait a magyar nézők is jól ismerik” – vont párhuzamot, kiemelve, hogy a román filmesek minimális költségvetésből képesek remekműveket alkotni.

aferim

A filmművészet a román kultúra egyik húzóágazata, amellyel a magyaroknak is érdemes együttműködniük, ahogy az az elmúlt években egyre gyakoribb – mutatott rá a főigazgató, majd emlékeztetett: az utóbbi időben látható a magyar film nemzetközi felfutása is, amely hozzájárul a közép-európai film reneszánszához; az Oscar-díjért most például Radu Jude Aferim! és Nemes Jeles László Saul fia című filmjei is versenyeznek.

Gabriela Matei, a Román Kulturális Intézet igazgatója a megnyitó előtti sajtótájékoztatón idézte fel, hogy a korábbi években számos olyan nagyszerű román színésszel ismerkedhettek meg a magyar nézők, mint a 2015-ös filmhét díszvendégével, Tania Popával. A moldovai születésű színművész már a korábbi Román Filmhetek során is több alkotásban feltűnt, most a keddi nyitófilmben játssza az egyik főszerepet.

Tania Popa elmondása szerint Razvan Savescu mozija nagyon meleg, nagyon kedves vígjáték, amelynek nézői úgy lépnek ki a moziból, mintha visszatértek volna gyerekkorukba.

Gorácz Anikó filmkritikus, Mozinet Kft. munkatársa minden tekintetben hiánypótló rendezvénysorozatnak nevezte a Román Filmhetet, melynek során az elmúlt években a budapesti közönség a világ filmművészetének élvonalába tartozó munkákat ismerhetett meg. A Mozinet szívügyének érzi, hogy a kortárs román filmművészetet bemutassa Magyarországon, ezért az elmúlt években már számos román filmet elhozott; a filmhétre most Radu Jude Aferim!-jét – közölte.

A nyitófilm után további hat játékfilmet vetítenek az Urániában, többségük sikerrel szerepelt a nemzetközi fesztiválokon. Látható lesz Andrei Gruzsniczki Quod Erat Demonstrandum című fekete-fehér filmdrámája a tudományos elkötelezettségről és titoktartásról, Cristian Comeaga felnőtt nézőknek ajánlott, A kiválasztott című filmjében pedig egy egykori rendőrtiszt szabadságát keresve visszatér Romániába, ahonnan évtizedekkel ezelőtt épp a szabadság reményében menekült el.

a_kivalasztott

A román-bolgár-magyar koprodukcióban készült Miért én?, Tudor Giurgiu feszült thrillere egy fiatal és ambiciózus ügyész történetét mutatja be, akinek korrupcióval vádolt idősebb kollégáját kell bíróság elé állítania, akár megfelelő bizonyítékok hiányában is. Iulia Rugina komédiája, a Love Building 2. elődje alacsony költségvetésű sikerfilm volt egy olyan csoportterápiás táborról, ahol fiatal párok szakemberek segítségével próbálnak kilábalni kapcsolati gondjaikból. A budapestiek a 9. Román Filmhéten láthatták a randizós darabot, amelynek sikere a folytatásra sarkallta az alkotókat.

Corneliu Porumboiu Amikor Bukarestre leszáll az éj, avagy metabolizmus című filmjének cselekménye egy filmforgatás körül zajlik, főszereplője egy filmrendező, aki a forgatás vége előtt pár héttel gyomorfekélyt színlel, hogy több időt tölthessen csinos kolléganője társaságában. A programot Radu Jude Ezüst Medve-díjas történelmi drámája, az Aferim! zárja. A XIX. századi Havasalföldön játszódó történet tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél: az évszázadokon át létező cigány rabszolgaságról.

A fesztivál filmjeit eredeti nyelven, magyar felirattal, 1000 forintos jegyáron vetítik az Urániában.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com