Hírek

Megkezdődött a tizenhatodik pozsonyi filmszemle

Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál

Bár a zártkörű, ünnepélyes megnyitóval hivatalosan már pénteken este megkezdődött a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (IFFBA), a tulajdonképpeni rendezvény csak szombaton kezdődött a indult vetítések sorozatával. 

A pozsonyi filmszemle a Szlovákiában minden évben megrendezésre kerülő csaknem húsz ilyen rendezvény közül ugyan nem a legrégebbi, de a legnagyobb látogatottságú. Idei, 16. évada november 8-tól 14-ig tart 5 helyszínen, a Mladost, a Lumiere és a Nostalgia mozikban, a Zeneművészeti Főiskola (VSMÚ) filmklubjában és a Bateliér-ban.

A szemle nyilvános vetítéseinek sorozata szombaton a lengyel rendezőpáros, Anka és Wilhelm Sasnal Élősködő (Parazit) című, komor hangvételű társadalmi drámájával kezdődött. Az először az idei Berlinálén bemutatott filmet Pozsonyban a filmkészítés fő sodrából “kilógó” alkotásokat játszó, az idén viszonylag szűk kínálatot felvonultató, Árral szemben elnevezésű szekcióban mutatták be. A filmben naturalisztikus jelenetekkel is dolgozó rendezők egy meg nem nevezett iparváros környezetébe helyezett, nem hagyományos család tagjainak pillanatait mutatják be, s azok láttatásán keresztül feszegetnek társadalmi és emberi kérdéseket.

A játékfilmek szekciójában, de a versenykategórián kívül mutatják be a szemle egyetlen magyar filmjét, Szász Attila A berni követ című alkotását. A Kulka János főszereplésével készült film az 1958 augusztusában a berni magyar nagykövetségen történt túszdrámát dolgozza föl.

A pozsonyi filmfesztiválon – amely a tavalyihoz képest mind a filmek, mind a vetítések számát tekintve bővült – idén 123 filmet mutatnak be, 10 szekcióban. A nagyjátékfilmek nemzetközi versenyében résztvevő filmek többsége – a kilencből öt – európai. A versenykategóriában szerepel egyebek mellett a brazil René Sampaio Brazil western (Faroeste Cabocio) című filmje, a szerb rendező, Vuk Rsumovic, Talált gyermek (Nicije dete) című mozija vagy a Marie Amachoukeli, Claire Burger és Samuel Theis alkotócsoportjának közös filmje, a Party girl.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com